Кога започна и кога свърши това лято? Никой не разбра, но важното е, че любимият ни сезон все още е тук, а някои от нас ще продължат да плажуват по бреговете на съседната ни Гърция. И ако ви предстои тепърва да отидете до морето или пък да се припичате до някой басейн, то трябва да прочетете това.

Известно е, че много дами са предразположени към развиването на гъбични инфекции и плажът е един от най-богатите извори на бактерии. А какво по-неприятно от това да изпитвате всички неприятни признаци на инфекцията точно по време на лятната си почивка?



Всички гинеколози съветват да не оставате с мокър бански дълго време на плажа. Когато излезете от водата, която и без това предлага достатъчно бактерии, и се настаните удобно на шезлонга или на кърпата и оставите слънчевите лъчи да изсушат капките по вас, гъбичките получават мечтаната за живот среда – топла и влажна. В този момент интимните ви части са най-уязвими и е лесно за микроорганизмите да са размножат там, където най-малко желаете. Още същата вечер или най-късно на следващата сутрин можете да очаквате парене и сърбеж. Гъбичките просто атакуват лигавицата ви и вие развивате кандидоза или някоя друга сърбяща екстра. Между другото, важно е да не сядате на пясъка и той да не полепва за банския ви, ако преди малко сте излезли от водата. Иначе вероятността да пипнете нещо, което не искате е още по-голяма.



Какво трябва да правим?

Много е важно от каква материя е банският и тя да бъде наистина качествена, все пак той предпазва най-милото ви. Най-добре е да имате бързосъхнещ бански, който да намалява опасността от разпространение на гъбички в организма ви. Също така те са изработени от много по-плътна материя, която предпазва интимните части и от ултравиолетовата светлина. Такива са банските, направени от полиамид, които реагират мъжки на гъбичните атаки. Ликрата пък е лека и много еластична материя, която съхне бързо и също ви пази от инфекциите.

Другото правило, което ще ви спаси от гъбичките, е да си носите по два чифта бански, когато отивате на плажа. Когато излизате от водата трябва да сваляте мокрия бански и да го оставите да изсъхне, а в това време да обуете другия, като преди това се подсушите. И разбира се, когато се приберете от плаж, си вземете душ.

Четете още: Какво ви подсказват пъпките по лицето ви