От сирене и мляко се поумнява

11 март 2012 | 12:22
4685
0
0

Австралийски и американски учени установиха, че хората , които редовно ядат сирене и пият мляко, са с по-добри резултати за умствени способности от тези, които рядко опитват подобни храни.

Макар и изследването, обхванало 1000 души, да не установява категорична връзка между млечните храни, мазнините и умствените способности, то насочва към нещо интересно. Преди него друго американско изследване със 104 пенсионери показа, че възрастните с по-високи нива на полезни мазнини в кръвта по-рядко имат свиване на мозъка, характерно за болестта на Алцхаймер.

Става въпрос за омега-3 мастните киселини, каквито има в някои риби. Известно е, че мазнините са много важни за мозъчните функции. 50 процента от мозъка са мазнини. Мозъчните клетки са изолирани от пластове миелин, който се състои от 75 процента мазнини. Миелинът трябва постоянно да се подменя, а той е много важен за способността за общуване. Колкото повече миелин има човек, толкова по-бързо овладява нови умения.

Резултатите от тези изследвания върху мозъка противоречат на най-честите препоръки за здравословно хранене и предупрежденията за опасността от мазни храни.

   

Ползата от избягването на мазнините обаче може да не е голяма. Британско изследване установи, че хората на нискохолестеролни диети са по-застрашени от инсулт. Американско изследване пък откри връзка между нискомаслените диети и увеличаването на депресията.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар