Спането на включен телевизор или запалена лампа води до надебеляване при дамите, доказаха американски учени.

До този извод достигнаха изследователи след провеждането на петгодишен експеримент, участие в който взеха 44 000 жени на различна възраст. Те са били изложени на разнообразни източници на изкуствена светлина по време на вечерния си сън - улично осветление, нощни лампи, светлина, идваща от електронни часовници и екран на работещ телевизор.

Дамите, които са спали на включен телевизор, са наддали килограми, въпреки спазването на хранителен режим и физическите тренировки, сочат данните от мащабния тест.

Интересно е да се отбележи, че изследователският екип не е достигнал до конкретната причина, поради която сънят на фона на син екран води до надебеляване. Учените обаче представят възможни хипотези. Според първата телевизорът, подобно на всяка изкуствена светлина, нарушава биологичния часовник и отделянето на хормона мелатонин. Потискането на неговото секретиране нарушава нормалния ритъм на организма и обмяната на веществата, което може да се смята като вероятна причина за наддаване на килограми.

Работещият през нощта телевизор влияе и на отделянето на кортизол, подчертават медиците. Причината е, че източниците на светлина, дори и изкуствените, стимулират организма да произвежда този хормон. Това е така, защото от биологична гледна точка ние се нуждаем от него сутрин, тъй като той е гарант за енергичност и бодрост.

Но когато през нощта сме осветени от телевизор, мозъкът ни се заблуждава, че е ден и секрецията на хормона се стартира. Това води до повишаване нивата на кортизол в кръвта, което от своя страна е пряко свързано с покачване на телесната маса.