Автор
Христина Кирилова

Отговорът винаги е в кухнята: Тези храни премахват менструалните болки

Ти си това, което ядеш. Вероятно многократно сте чували това изречение, в което има много повече истина, отколкото можете да предположите. Затова и когато имате проблем, най-вече здравословен, първо трябва да преразгледате менюто си. Особено когато тялото ви крещи чрез болки.

Ние жените много добре знаем, че няма нищо по-досадно от цялостния дискомфорт, който усещаме в "онези няколко дни от месеца", но добрата новина е, че имаме контрол над менструалните болки и можем да ги ликвидираме, стига да знаем точно към кои храни да посегнем. Всъщност, правилното хранене трябва да бъде не частен случай, а начин на живот и съответно, да мислите за здравето си през целия месец. Но ето на кои продукти трябва да заложим, когато сме около периода си.

Храни, богати на магнезий

Чували сте, че ако тренирате редовно и упражнявате висока физическа активност, е добре да приемате повече магнезий. Е, когато страдате от менструални болки, положението е същото, защото магнезият спомага за отпускането на мускулите. Добри количества от него се съдържат в зеленолистните зеленчуци и черния шоколад. Спанакът, преминал през термична обработка, също е добра опция. Същото може да се каже за тиквените семки, чията, соевото мляко, черния боб и сьомгата.

Фибри, фибри...

и пак фибри. Наблягайте на тях винаги, независимо кой ден от месеца е, защото те имат магично свойство върху организма, особено върху стомаха. Броколи, червен боб, леща, овесени ядки, моркови, цвекло, зеле, краставици, тиквички, целина - всички те са богати източници на фибри. Ако ги превърнете в основна част от менюто си, не само ще се избавите от болките, но и ще отслабнете. Добра сделка, нали?

Храни, които съдържат омега-3 мастни киселини

Тази точка е специално за любителите на морските деликатеси. Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3, но и останалите морски дарове не отстъпват. Хапвайте също така и орехи, за да си набавите мастни киселини.

Храни, които понижават естрогена

Портокал, мандарина, лимон, грейпфрут, спанак, гъби, черен шоколад, броколи, ряпа, зеле, пълнозърнести храни, нар, зелен чай.

Пийте повече вода

Приемът на течности е жизненоважен. Никога не забравяйте да пиете вода, дори не е никак лоша идея да се принуждавате да го правите. Даже и в моментите, в които не усещате жажда. Разбира се, не прекалявайте, но в никакъв сличай не чакайте да ожаднеете, за да изпиете няколко глътки. Водата е магично средство!

Четете още: Момичета, пийте си червеното вино редовно!