Отказът от ваксина ли доведе до бум на морбили?

15 февруари 2019 | 13:21
2440
6
Снимка: Pixabay
6

Комай бяхме забравили болестта морбили, но последните три дни ни върнаха в реалността и отново на преден план изникна въпросът – да вярваш или не на ваксините?

„Бум на морбили в Европа“, „Бум на морбили в света“, „Бумът на морбили – заради отказ от ваксинация“, „Заплахата морбили. Гответе се за епидемия“, „17 са вече установените случаи на морбили у нас“, са само част от стряскащите заглавия, които не за първи път алармират за зловещите мащаби, до които може да достигне една не напълно изкоренена болест, каквато е морбилите.

Факт, който не бива да подминаваме с лека ръка, е, че през последните години станахме свидетели на няколко епидемии, а причината е повече от ясна – пропуснати имунизации с доста жертви, предимно неваксинирани деца!

В периода от 1977 до 1979 г. редица публикации в медийното пространство на Великобритания, излагащи нотки на съмнение относно ефективността на ваксинацията, и на опасения по отношение рисковете за здравето на децата, предизвиква мащабен отказ сред населението от ваксиниране и широко негативно отношение въобще към имунизацията. Резултатът – пламване на епидемия от коклюш. Броят – близо 5000 заразени деца.

Взрив на епидемия, този път от морбили, пламва и в страни от европейската общност – историята се повтаря в наши дни. Скептичното отношение на маса родители към ваксините е повод за спада на броя на ваксинациите. От 2006 г. към момента се наблюдава нарастване на броя на заразени от морбили деца. Над 8000 случая са регистрирани само за периода от 2009 – 2010 г.

Според доклада на Асоциацията на европейските производители на ваксини 98% от болните деца тогава са били неваксинирани. Основателен факт, който ме навява на мисълта, че все пак необходимостта от ваксинация е не просто препоръчителна, но и наложителна, още повече, имайки предвид предупреждението на експерти от Световната Здравна Организация, че заразата ще продължи да се разпространява из континента, достигайки до Балканите. Уви, оказаха се прави...

През 2009 г. бе отчетен първият рязък бум на морбили и у нас. Лекарите тогава бяха категорични – причина за това е нехайството на родителите, които не са ваксинирали децата. И докато през 2009 г. болните бяха 2200, през 2010 г. се случва нещо страшно – поразени от болестта се оказаха над 24 хиляди души. 24 деца умряха! Засегнати бяха всички региони.

През 2016 г. експерти излязоха с предупреждението, че морбили и коклюш се завръщат заради отказа на все повече родители да ваксинират децата си. От Световната здравна организация също алармираха, че заради несъгласието на множество хора да поставят дори задължителни ваксини на децата си, може да се стигне до завръщането на болести, смятани за изчезнали.

Ефектът от предупреждението обаче се оказа краткотраен – общо 21 315 болни и 35 смъртни случаи – такава бе равносметката за върлуващата епидемия от морбили в Европа за периода от януари до декември 2017 г. Тази статистика означаваше 400% ръст на заболеваемостта от инфекциозната болест спрямо 2016 г., когато пък бе измерен най-ниският брой болни за региона на всички времена – 5237 души.

Днес усилията за спиране на разпространението на морбили по света се провалят, предупреждават от Световната здравна организация. Случаите на заразяване с опасната болест в световен мащаб са се увеличили с близо 5 на сто през миналата година.

Тревожната тенденция е глобална и засяга дори и богатите държави, където обхватът на ваксинациите по традиция е широк.

Морбили е силно заразна шарка. Вероятността детето да се разболее, ако е в контакт с болен, е 95-100%! При имунизираните деца болестта протича по-леко и почти не се забелязват усложнения. Неимунизираните прекарват шарката доста по-драматично. Децата се ваксинират на 13-месечна възраст с комбинираната ваксина (морбили, рубеола, заушка) и се реимунизират на 12-годишна възраст.

Болестта е изкоренена единствено в Америка благодарение на задължителната имунизация. Тя бе въведена през 1980 г., след като за 6 години там починаха 109 000 деца.

Не осъждам родителите, които отказват да имунизират децата си. Озовали се неволно измежду стрелите на истеричното отричане на ваксините от една страна, и на ревностната им защита от друга, немалка част от тях се оказват изправени пред дилемата да имунизират ли деца си или не.

Факт е обаче, че през вековете постиженията на медицината са значими в редица области. Така например, ако трябва да се върнем в миналото, ще открием, че средната продължителност на живота е била много ниска. Като се започне от античността, когато 35-40 години е била преклонна възраст за човека, и се стигне до наше време, в което, в една Япония например, средната продължителност на живота е около 80 години, бихме могли да се замислим за връзката между продължителността на живота и постиженията на медицината до днес.

Затова нека да ѝ се доверим. И да се уповаваме, въпреки всички предизвикателства, на надеждата във все по-благоприятното въздействие на ваксината върху човешкия организъм. И на вярата... в нейното усъвършенстване!

Коментари

6
  25 февруари 2019 | 16:59 отговор
 

Може би ...Добре платена статия?

 
5 Ник
  20 февруари 2019 | 10:04 отговор
 

Да не забравяме, че в Европа поканихме безброй емигранти

 
4 Крум Усаински-Крупник
  15 февруари 2019 | 21:53 отговор
 

Цървули!!!Някой много ловко се опитва да измести проблема!!!Основната маса заболели и умрели са черни емигранти от Африка и Арабският полуостров,а също така мангали с които е пълна Европа,в това число и България!!!Проблема не е в това,че 5-10% от белите хора в Европа отказват да се ваксинират,а в това,че на територията на континента се обособиха анклави пълни с мизерна,черна паплач,която живее в Средновековието,във всяко едно отношение!!!И евробюрократите си затварят очите пред този факт!!!Защото криворазбраната толерантност е причината за това!!!Без един екологичен,радикален геноцид спрямо тези биологични отпадъци,няма как нещата да се подобрят!!!Ура и Слава!!!

 
 
Гери
15 февруари 2019 | 22:43

Има логика.Наистина как неваксинирсните да са чак толкова много, като докторите държат на ваксините, а в нито една детска градина или училище не приемат деца без ваксини. Германците да си изкупват миналото чрез толерантност, но ние не сме длъжни на никой

 
16 февруари 2019 | 12:06

Гери, разрови се в нета и фб и ще разбереш, че хич не са малко. Аз имам 2 познати, които отказаха да ваксинират децата си. Едната е известна адвокатка.

3 Zuzu
  15 февруари 2019 | 15:15 отговор
 

Добре де, защо се притеснявате ? Нали вие имате ваксини, какво ви бъркат болните. И аз, и децата ми имаме ваксини, да му мислят неваксинираните.

 
 
15 февруари 2019 | 15:46

Мен лично ме притеснява, защото и ваксинирани деца могат да я изкарат. Болестта протича по-леко, но все пак си е болест. Ако ги нямаше сега всички, които отказват да си ваксинират децата, сега изобщо нямаше да има бум на заразени. Освен това стои и моралната страна на въпроса. Някой държи ли им сметка на родителите на починалите деца? С какво е по-различно това детето ти да умре от морбили, защото не си го ваксинирал, от това да го блъсне кола, защото ти си пиеш кафето и си ровиш в телефона и не го гледаш къде отива? Не е ли това престъпна небрежност? Не трябва ли да се наказват такива родители?

 
16 февруари 2019 | 10:13

Има да се притесняват родителите на малки бебета, които още не са ваксинирани, хората със заболявания при които ваксинирането е противопоказано и хората, които са имунокомпроментирани.

 
Кирил
16 февруари 2019 | 16:55

Задължителни са ваксините, но не можеш да накараш на сила хора да го правят, при положение,че макар и в редки случай от ваксината за морбили може да се прояви синдром на Гилен-Баре,за който все още не е открито лечение. То си го пише и в самата листовка, дори и 1 на 1000 да е, сигурно на родителите,на които се случи им е кофти.

 
Ким
16 февруари 2019 | 16:59

Вероятността ваксина да увреди дедето е минимална, но все пак я има и затова не виня никой

 
16 февруари 2019 | 20:01

За да има пълен ефект от ваксинацията срещу морбили, е нужно поне 95% от населението да е изградило постваксинален имунитет.

2 Ку.рю
  15 февруари 2019 | 14:36 отговор
 

"Отказът от ваксина ли доведе до бум на морбили?" - а не бе... Ама той естествения подбор си знае работата... Не се ваксинирайте, и себе си, и децата си, ама после не се и лекувайте! Мрете си на спокойствие, така, здравословно си мрете :D

 
1 Гери
  15 февруари 2019 | 14:34 отговор
 

Ох, какъв е смисълът от тази статия? Да, всичко написано е вярно. Да, една шепа малоумници, които отричат медицината са виновни за поредния бум на морбили. Но наистина ли очаквате някоя от тях да се усети? Умните хора, които разбират какво им казвате, те си го знаят. А антиваксърите веднага ще скочат с изказване, че сме със "стадно мислене", че са ни промити мозъците, като дори и за секунда не се замислят дали техните мозъци не са промити от поредната "мода" да сме био, хомеопати и да се лекуваме с треволяци.Абсурдно е в 21 в., когато хората присаждат лица, сърца и т.н., обществото ни да се бори със зараза, за която има възможност да бъде избегната. Нужно е само да мислим, а не да вярваме на ФБ и други непроверени източници на информация. Жалко е за дечицата, които са си изгубили живота, заради невежеството на родителите си. :(

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.