Най-накрая учените откриха еликсир, който забавя стареенето. И не е нужно да хвърляте луди пари, за да го притежавате. Еликсирът е особено ефективен, ако водите заседнал начин на живот.
Според швейцарски учени консумацията на малини и нар може да забави стареенето.


Плодовете съдържат съединението уролитин А, стимулиращо гените, които спират възрастовото отслабване на мускулите, съобщи в-к „Скотсман“. „Уролитин А може да промени из основи човешкото здраве,“ заяви проф. Йохан Ауверкс от Федералното политехническо училище в Лозана.

Първоначално учените тестват действието на естествения метаболит уролитин А върху възрастни опитни животни. Приемалите уролитин А мишки в експериментите на швейцарските учени тичали средно 42 процента по-дълго.


След като не са открили странични ефекти, са направени и първите изпитания върху хора. В изпитанията са се включили около 60 възрастни доброволци, водещи заседнал начин на живот.
В продължение на четири седмици те са приемали различни дози синтезиран уролитин А - 250, 500 или 1000 мг дневно.

Дозите от 500 мг и 1000 мг са повлияли на генната експресия на митохондриите в клетките на скелетните мускули. Митохондриите получили стимул да създават повече мускули по същия начин като физическите упражнения.