Автор
Ива Петрова

Пандемия, война! Сериозни поводи за страх. Вижте най-ефективните трикове за препрограмиране на мозъка да стане по-смел

Поводи за страх и психози животът ни поднася непрестанно. Още не сме се отърсили от страховете, свързани с пандемията и ето ти - нов удар. Под носа ни се води война - съвсем близо сме до фронтовата линия вече шест месеца. Често обаче и по-баналното ежедневие събужда у нас силни страхове, най-често предизвикани от НЕСИГУРНОСТТА. Според психолозите обаче има начини да се почувстваме истински освободени от страховете си и да програмираме мозъка си да бъде смел. И това е по силите на всеки.

Страхът е нормална физиологична реакция, даден ни е, за да можем да оцеляваме. Но не винаги той е оправдан и разумен. С няколко немного сложни действия, човек може да се избави от ирационалното си чувство за тревожност и лошите мисли.

Почувствайте своя страх

Страховете ви няма да изчезнат, само защото ги игнорирате. Приемането на страха е първата крачка по пътя към преодоляването му. Това помага тревожните мисли да бъдат заменени с по-рационални. Не се опитвайте да се отвличате. Можете да разкажете на близък за страховете си или да ги опишете на хартия. Основната задача тук е да се концентрирате върху това, което ви плаши. Защото ако игнорирате страха си, той ще се връща още по-силен. И обратното – признаете ли го, става по-малък.

Психолози от Калифорнийския университет са доказали, че обсъждането на отрицателните емоции помага да се победят страховете. Например, те предложили на хора, които изпитват панически ужас от паяци, да докоснат жива тарантула – всички знаем, този паяк е отровен. Колкото по-емоционален бил разказът на участника в експеримента, толкова по-скоро след това той се освобождавал от фобията си.

Изследвайте обекта, от когото се страхувате

Страхът от неизвестното е един от най-силните. Опитайте се колкото е възможно да узнаете повече за това, което ви плаши. Например, ако се боите да летите, сравнете статистиките за катастрофите на различните видове транспорт, проучете работата на самолетите, запознайте се със значението на някои от звуците, които издават.
Опитайте се да наблюдавате колко самолета всяка една минута излитат и кацат по цялата планета. Също така помага, ако прочетете историите на хора, които са успели да преодолеят същия страх, който ви измъчва и вас. Като се опрете на тези знания, съставете си списък с аргументи, които потвърждават безпочвеността на вашите преживявания. Следващия път, за да се успокоите, вие може да се обърнете към този запас от данни и да оперирате с фактите, а не с предположенията си.

Откажете се от лошите мисли

Когато се страхуваме от нещо, въображението ни започва да рисува неприятни варианти на развитие на събитията. Опитайте се да изместите фокуса си и да замените лошите мисли с позитивни. Ако например минавате покрай голямо ръмжащо куче, не е нужно да си представяте кат то се откъсва от повода и ви се нахвърля. Съсредоточете се на това, че животното е здраво вързано и няма как да се добере до вас. При това се старайте да се държите максимално естествено.

Можете да си представите ситуация, която предизвиква у вас приятни спомени. С помощта на тази хватка вие отправяте към подсъзнанието си мощен сигнал за това, че нямате нужда от неговата прекалена емоционална реакция, тъй като нищо необичайно не ви се случва.

Дишайте дълбоко

За да преодолеете бързо страховете си и да премахнете тревожността, започнете бавно и дълбоко да дишате. Това увеличава притока на кислород към мозъка. По време на вдишването мислено бройте до 7, а при издишването – до 11. Може да използвате и други цифри, тук най-главното е акцентът да е върху вдишването. То трябва да е по-дълго от издишването.

При вдишването нервната система се активизира, а при издишването настъпва успокоение и отпускане. Контролирайки дишането си човек контролира и симптомите на тревожност. Успокояващото дишане работи и в случаите, когато вие само се замисляте за предстоящите събития, които ви карат да се страхувате. Освен това в борбата с прекалената тревожност помага и медитацията, йога, добрият сън, балансираното хранене, разходките на чист въздух.

Питайте

Страховете ви могат да се дължат на травми в детството, на болезнен минал опит или на развинтената ви фантазия. Опитайте се да разберете откъде се е появил вашият страх, при какви обстоятелства се появяват пристъпите, какви са симптомите. Те могат да бъдат затруднено дишане, повишено изпотяване, почервеняване на лицето, треперене, дори - припадък. Опитайте се да оцените своя страх по десетобалната скала.

За справяне със страховете помагат и въпросите, които си поставяте на себе си. Доколко реална е заплахата, която ви тревожи? Какво можете да направите, за да избегнете неблагоприятен сценария на развитие? Колко лошо ще ви стане, ако се оправдаят неприятните ви опасения? Колкото повече научавате за своите страхове, толкова по-лесно ще ги контролирате и преодолявате.

Измислете план за действие

Визуализирайте страха си върху хартия. Ако се страхувате, че на сватбата ви ще вали дъжд, напишете последствията, които ви плашат. Неочаквано можете да откриете за себе си, че този страх е просто само една емоция.
Наблюденията на психолозите показват, че повечето от страховете ни са ирационални, неразумни. Те ни задържат на едно място и ни принуждават да се отказваме от интересни възможности.

Практикувайте по-често

Да се победи страхът помага постепенното и многократно взаимодействие с обекта, от който се боите. Примерът със страх от летене. Терапията може да започне с ходене до летището. Още по-добре е да се мине на симулатор на полет. И накрая – кратък полет.

Ако страхът е свързан с конкретна дейност, най-добрият начин да се избавите от страха, е да практикувате тази дейност. Ако се страхувате от изказване пред голяма публика, репетирайте речта си пред близки хора или пред огледало. Скоро ще усетите как бариерите започват да падат.
Намерете си група за поддръжка

Обградете се с хора, които помагат за преодоляване на страхове. Учени от шведския Каролински институт са доказали, че да наблюдаваш как вашите страхове не предизвикват никаква паника у други хора, е много полезно. Мозъкът обновява своите знания за опасностите, основани на нашите усещания.
Тези, които се страхуват от високото е добре да общуват с парашутисти или бънджи скачачи. Те могат да им разкажат за положителните си емоции, които изпитват докато са във въздуха.

Консултирайте се със специалист

Описаните по-горе методи са ефективни при борбата само с по-леките форми на страх. При фобиите страхът е силно изразен, неконтролируем, неподлежащ на логично обяснение. Той води до дезадаптация и може да бъде съпроводен с повръщане, световъртеж, задух, припадък.

Ако не успеете сами да се избавите от натрапчивите страхове, потърсете квалифициран специалист. Според конкретния случай се обърнете към психолог, психотерапевт или психиатър.