Ако и вие сте част от офис обществото и всеки ден прекарвате срамен брой часове пред екрана, то със сигурност имате нужда от старателна грижа за очите. И тъй като животът без лаптоп днес е почти невъзможен, трябва да се замислите какво бихте могли да направите за зрението си, без да се лишавате от присъствието на компютър в живота си. Днес ще ви издадем 5 безценни трикчета, които ще запазят очите ви здрави, въпреки всекидневния стрес, на който ги подлагаме.



Без алкохол

Според много статистики алкохолът има по-голямо и негативно въздействие върху зрението, отколкото екранът. Следващият фактор, който предрешава проблемите със зрението е наследствената обремененост. Тук е добре да уточним, че умерената употреба на алкохол не е толкова застрашаваща очите ни, но в никакъв случай не е препоръчително да прекалявате със спиртните напитки.

Боровинки

Кажете „Да“ на боровинките, защото дори не можете да си представите колко са полезни. Те стимулират мозъчната дейност, помагат ни да мислим по-бързо и на всичкото отгоре подобряват зрението ни. В боровинките има куп полезни вещества, които поддържат очите ни здрави и предотвратяват увреждането им. Ето защо дори в много лекарства за зрение има екстракт от боровинка.



Правилно ли седите пред монитора?

Много често причина за проблемите с очите е неправилната ни стойка пред монитора. Тайната е екранът да е малко под нивото на очите. По този начин ще увредите зрението си минимално и ще избегнете синдрома на сухото око. Много е важна и яркостта на образа на екрана. Идеалната степен за очите ви е 40-50%. По-ярките образи са неестествени и напрягат зрението ви излишно.

Заложете на зелената храна

Очите ви много обичат зеления цвят. Успокояват се, когато го съзерцават, а когато се храните със зелени зеленчуци и свежи салати, са изключително щастливи. Най-хубаво е в менюто ви да присъстват копър, магданоз, пресен лук, зелена салата и целина. Прибавяйте и цвекло, защото то съдържа цинк и желязо, които са полезни за зрението.

Тъмнината е полезна

Трябва да бъде предпазливи със светлината. Носете тъмни очила, когато навън е слънчево, защото лъчите увреждат очите ни неусетно, дори и когато са слаби. Важно е очилата да бъдат качествени и в никакъв случай да не съдържат пластмаса, защото тя се разгражда от силната светлина и освобождава вредни за очите вещества.



От друга страна тъмнината може да бъде лечебна, затова не светвайте лампите, ако навън времето е мрачно.

Четете още: Три причини да забравите за бананите