Доколко кафето е полезно и доколко вредно са въпроси, които вълнуват експерти от цял свят. Мненията на специалистите често лавират от единия полюс до другия.

Според по-голямата част от учените кофеиновата напитка е полезна за организма, стига да се приема в определени количества. Други обаче категорично отхвърлят това становище и смятат, че кафето вреди на здравето, независимо под каква форма и в какво количество то се консумира през деня.

Последно проучване от САЩ обаче изненада всички, накланяйки още повече везната в подкрепа на добрите свойства на кафето.

След експеримент, извършен върху плъхове, учени от Университета на Тексас стигнаха до заключението, че ободряващото питие увеличава подвижността на чревните мускули, а оттам и потиска растежа на бактериите. С други думи – кафето има способността да пребори бактериалните инфекции.

Според учените този ефект е гарантиран независимо от концентрацията на кофеин в напитката.

По време на опитите животните били напоявани с кофеин в продължение на три дни. След това американските учени изследвали микробния състав на фекалните маси на гризачите. Получените данни изненадали специалистите. Те установили, че броят на микробите е намалял.

При плъховете било диагностицирано още и подобрение на свиването на долните части на дебелото черво.

Така учените стигнали до извода, че освен чудесен енергиен стимулант, кафето е и лек срещу запека и чревната обструкция.

Четете още: Подсладените напитки - тихият убиец