Всички сме чували, че ако искаме да се преборим с излишните килограми и така омразния целулит, трябва да пием повече вода. Но ето, че се оказва, че обилната хидратация е от значение не само за красивата фигура, но и за доброто психическо състояние.

Усещанията за тревожност, стресът и депресията могат да са причинени от липса на вода. Съответно и ако изпитвате някое от изброените състояния, дори и те да са в резултат на други външни дразнители, пак може да ги преодолеете с достатъчен прием на вода.

Затова не търсете допълнителни средства, с които да преборите емоционалното напрежение, породено от забързания начин на живот, а просто увеличете количеството на изпитата течност.

А защо водата действа така лековито на нервите? Причината е, че тя разрежда съдържанието на хормона на стреса – кортизол, в кръвта. Другият начин, по който водата подобрява настроението, освен чрез регулацията на хормоните, е чрез нейното благоприятно влияние върху функциите на мозъка: водата спомага и за оросяването на мозъка, което автоматично означава, че тя подобрява и концентрацията.

Затова, когато сте заети с важна мисловна дейност, е задължително да не допускате да се дехидратирате.

Сигурно мнозина са забелязали, че недостатъчният прием на вода през деня причинява и главоболие. Затова множество лекари съветват, ако изпитвате дискомфорт от подобно естество, да не посягате към обезболяващите за глава, а да изпиете една голяма чаша вода.



А колко вода на ден е необходима, за да се радвате на добро настроение и чудесно здраве?

Има различни хипотези относно този въпрос, но повечето медицински лица съветват приетото количество вода да е около 30 милилитра на всеки килограм от теглото.

Тоест, 50-килограмов човек трябва да изпива около 1,5 литра вода на ден. Но ако активно спортувате или живеете на място с по-топъл и влажен климат, количество вода трябва да се повиши, тъй като вашият организъм изразходва повече течности.

Малцина са наясно, че на ден губим от два до три литра вода чрез функциите на тялото. За да се компенсира тази загуба и за да не се стигне до дехидратация, не трябва да забравяме да пием от тази животворна течност.