Задавали ли сте си някога въпроса защо плачем? И трябва ли да контролираме емоциите си и да възспираме сълзите си?

Тази тема рядко попада в медиите, но това съвсем не означава, че не е любопитна за медицината. Много често, когато сме разстроени, близките ни се опитват да ни окуражат като ни казват, че от плача няма никаква полза. Всъщност, това не е правилно твърдение и скорошно проучване доказва, че сълзите имат положителен ефект върху здравето ни.


В изследването, проведено в университета в Куинсленд от Леа Шърман, участвали 200 жени, които е трябвало да изгледат по едно тъжно и „неутрално“ видео. След това е била тествана издръжливостта им, като им потапяли едната ръка в ледена вода. Експертите следвали внимателно показателите на дамите през цялото време и заключението било, че тези, които се разплакали по време на теста, са имали спокойно и равномерно дишане, докато тези, които са сдържали сълзите си, са били с по-учестено и неспокойно дишане.


Експертите достигнали до заключението, че при плачещите пулсът се успокоява точно в мига, преди да потекат сълзите им. Следователно плачът ни помага да се успокоим и чисто физиологически да "забавим топката", когато сме твърде напрегнати. Това е най-бързият начин да накараме тялото си да отпочине, като забавим сърдечната си дейност с една идея.

Според експерта Леа Шърман плачът ни помага да се отървем от токсините и прави положителни биологични промени в организма, с които ни съдейства да се справим с мъката и стреса. Тя добавя още един любопитен факт и той е, че ако възприемаме плача като нещо негативно, то тези биологични промени няма да ни накарат да се чувстваме по-добре.



Четете още: Три правила за перфектна лятна отпуска