Повечето хора мечтаят за слънчев загар, особено с напредването на възрастта. Добрата новина обаче е, че не трябва да чакате до лятото, за да хванете някой и друг слънчев лъч.

Британски учени установиха, че консумирането на плодове и зеленчуци е много по-добър начин за постигане на здравословен, златен загар, който също така ще ви направи по-привлекателни за противоположния пол, пише БГНЕС.

"Повечето хора на Запад считат, че най-добрият начин да подобрите цвета на кожата си е да се сдобиете със слънчев тен. Но нашето изследване показва, че яденето на много плодове и зеленчуци в действителност е по-ефективно", заяви ръководителят на изследването д-р Йън Стивън.

Учените, които работили в лаборатория на университета Сейнт Андрюс в Шотландия, най-напред оценили цвета на кожата на участниците в изследването в зависимост от хранителния им режим. Тези от тях с по-висока дневна дажба от плодове и зеленчуци имали по-златист цвят на кожата.

След това те използвали научен инструмент, наречен спектрофотометър, измерващ начина, по който светлината от различните части на спектъра се абсорбира от кожата.

Така било установено, че участниците със здрав загар имали по-високо ниво на каротеноиди, жълти и червени антиоксиданти, за които се смята, че играят роля за засилването на имунната система и повишаването на плодовитостта. Каротеноидите се срещат обичайно в плодовете и зеленчуците като жълти и червени чушки, спанак, кайсии и пъпеши.