Автор
Woman.bg

Плодово-зеленчукова диета предпазва от рак на гърдата

Диета, в която плодовете, зеленчуците и соята присъстват постоянно и то в големи количества, намаляват риска от рак на гърдата с поне 30%.

Това твърдят специалисти от Университета на Колорадо, САЩ, цитирани от Ройтерс.

Резултатите са базирани на анализ на данни за 34 хиляди жени на различна възраст.

В хода на своето изследване, обхващащо период от 10 г., учените са събрали и обобщили данни за повече от 63 000 души от двата пола, от които 34 хиляди са били жени.

Анкетите са включвали въпроси относно диетата, теглото, образованието, физическата активност, употребата на хормонални препарати, тютюнопушенето.

Резултатите са били обединени в две големи групи – хора, в чиято диета преобладават месото, наситените мазнини и тестените изделия, и такива, при които в най-голямо количество са плодовете, зеленчуците и соевите продукти.

Десет години по-късно от същите хора са били събрани данни по същите показатели. Оказва се, че при жените от втората група случаите на рак на гърдата са с над 30% по-малко. Нещо повече – колкото плодовете, зеленчуците и соевите храни са били повече, толкова този риск намалява.

Учените са идентифицирали 17 вида хетероциклични амиди – вещества, които могат да се свържат с повишения риск от рак.

В месото, приготвено на скара, такива канцерогенни съединения са значително повече, отколкото ако то е приготвено във фурна или е сварено.

Източник: zdrave.bg