Автор
Woman.bg

По-често отпуск, по-малко сърдечни проблеми

Ако все отлагате отпуска си, разчитайки на опцията за по-дълъг такъв, рискувате да си докарате здравословни проблеми. Учени установиха, че колкото по-чести почивки си взема човек през годината, толкова по-малка е вероятността да развие метаболитен синдром.

Това е медицински термин, отнасящ се до група състояния като високо кръвно налягане, висок холестерол, висока кръвна захар, затлъстяване и др., които увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Изследователите са стигнали до извода, че всеки един отдих, на който човек се отдава, намалява риска от метаболитен синдром с една четвърт.

Проучването е проведено от университета "Сиракуза" в Ню Йорк под ръководството на д-р Брайс Хруска, асистент в катедрата по обществено здраве.

За целите на проучването били изследвани 63 работещи с право на платен отпуск. С участниците били направени интервюта, в които запитаните разкрили честотата на своите отпуски през последната година.

Резултатите, публикувани в списание Psychology & Health, разкрили, че тези, които взели повече отпускарски дни, имали по-ниски нива на метаболитен синдром.

„Предположенията ни се потвърдиха. Участниците в изследването, които са излизали по-често в отпуск през последните 12 месеца, макар и за кратко, показаха значително по-малък риск от метаболитен синдром и метаболитни симптоми в сравнени с тези, които излизат по-рядко в отпуск”, коментира д-р Хруска.

За сведение метаболитният синдром засяга един на всеки трима възрастни в САЩ и един на всеки четирима британци. У нас положението е не по-малко тревожно. По последни данни над 2 млн. българи са с установен метаболитен синдром.

За щастие метаболитният синдром може да бъде предотвратен благодарение на повече спортна активност, отказване на цигарите и, разбира се, по-често излизане в отпуск.

Четете още: