Автор
Woman.bg

По-добре сам и здрав, отколкото обвързан и болен

Безспорно, самотата не е най-удобното ни състояние. Проучване от 2011 г., проведено от учени в Харвардския университет и Университета на Вирджиния, установи, че хората са по-склонни да се съгласят на поредица елетрически шокове пред алтернативата да се озоват сами със собствените си мисли в продължение на 15 минути.

Според учените страхът от самотата бива провокиран най-вече от чувството за безпокойство и несигурност, което всеки един от нас е изпитвал в един или друг момент от живота си, когато е бил самотен.



Опитни психолози обаче стигат до извода, че от самотата можем да извлечем редица ползи. Да видим кои са те:

По-добър и пълноценен социален живот

Експерти уверяват, че необвързаните хора се радват на по-пълноценен и добър социален живот. И съвсем обяснимо. На всички ни е ясно, че когато човек е свободен, ще разполага с много повече свободно време за срещи с приятели, за гъвкави контакти, за повече запознанства и нови впечатления.

По-добро здраве

Вярвате или не, самотниците се радват на по-стабилно здраве. Няма какво да се лъжем – по-голямата свобода ти дава и по-голям избор как да разполагаш с времето си. Друг е въпросът колко мъдро го избираш. Фактите обаче са красноречиви – необвързаните хора тренират сравнително по-често от тези в дългосрочни и сериозни връзки. Не е тайна, че необвързаните имат и по-ниско ниво на телесни мазнини.



Самотниците разполагат с повече време

Друго предимство е, че необвързаните са по-удовлетворени заради времето, което като цяло могат да отделят за себе си, като изключим времето за приятели и спорт. С други думи, да бъдеш сам е да разполагаш и с повече време за дзен например.

И за финал, нека все пак направим едно важно уточнение! Сам не означава самотен. Съществуват сериозни притеснения, че социалната изолация и самотата повишават риска от преждевременна смъртност, а размерът на риска надхвърля този на много здравни показатели.

Четете още: Учените: Хората, които имат сестра, са по-щастливи!