Както всички знаем, сънят е изключително важен за малки и големи, a децата имат нужда от повече. При различните възрасти те спят и по два пъти - през нощта и следобед.

Между 1 и 3 години

Децата в тази възрастова категория спят два пъти дневно. Нощният сън варира около 12-13 часа, а дневният от 30 минути до 3 часа. На тази възраст мъникът иска родителите му да са наблизо, да спят в едно и също помещение. През нощта може да се събуди и е хубаво някой от родителите да се погрижи за безпокойството на своето дете, докато заспи отново. През третата година детето спи през деня обикновено между час и половина и два часа и половина.

Между 4 и 6 години

На тази възраст нощният сън при детето продължава до 12 часа. Преди лягане може да му прочетете детска книжка. Хубаво е да го приготвяте за лягане по едно и също време, за да има режим. Следобедният сън обаче започва да намалява. След петата година малчуганът започва да спи само 1-2 часа, а много често и не иска да ляга на обяд. Около шестата годинка детето може и да не спи след обяда.

Между 7 и 12 години

След навършване на седмата годинка децата тръгват на училище. Те имат нужда от нощен сън около 11-12 часа. Много често малките не искат да си лягат рано, а предпочитат да останат до по-късните часове. На 12 години на детето му стигат и до 10 часа сън в денонощие. При тази възрастова група може да оставате своето дете през уикенда да поспива повечко и да става от леглото и след 10, тъй като през седмицата се е натрупала умора от по-ранното ставане и ангажиментите в училище.