По-малко калории, по-дълъг живот

12 август 2011 | 13:51
3915
0
0

Между калоричността на храната и продължителността на живот при хората, а и при другите бозайници съществува пряка връзка, смятат американски изследователи.

Сравнително отдавна на науката е известно, че ограничаването на количеството калорична храна удължава живота с до 30%, но този механизъм все още не беше научно обяснен.

Според Дейвид Синклер и неговите колеги по време на гладуване при бозайниците се активират гените SIRT3 и SIRT4, които удължават живота на клетките.

Учените се надяват, че тази нова информация ще даде възможност за създаване на качествено нов тип медикаменти.

За енергийния обмен на клетките отговарят митохондриите. Когато те се “изтощят”, клетката става уязвима към увреждания, в нея започва процесът на апоптоза, т.е. включва се програмата за самостоятелно разрушаване, пишат от zdrave.bg

В процеса на гладуване се увеличава синтеза на ферментите, които се кодират от гените SIRT3 и SIRT4. А именно тези ферменти влияят благоприятно на работата на митохондриите и на енергийния обмен в клетките, т. е. забавят стареенето и апоптозата, съобщава ВВС.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени