По-опасен ли е новият щам на COVID-19 и ще предпазват ли ваксините от него

През последните дни една новина около COVID-19, разтревожи света с нова сила. Става дума за новия щам, който вече се вихри из Европа, и е на път да удари и България. Ако вече не го е сторил, по думите на експерти.

Какво трябва да знаем за него и доколко досега разработените ваксини имат силата да го отслабят или унищожат. Ето до какви открития стигнаха специалисти от световната научна общност по тези въпроси.

Новият щам измества с бясна скорост досега циркулиращите версии на новия коронавирус. В същото време някои от мутациите му вече са били репликирани в лаборатория и показват по-висока ефективност на заразяване на човешките клетки.

А това може да означава само едно – в сравнение с всички предходни варианти на COVID-19, новият щам на коронавируса е много по-заразен. Все пак от СЗО успокояват, че макар и по-заразен, до момента новият щам на коронавируса не дава индикации, че е и по-опасен от множеството досегашни мутации на COVID-19 от появата му през миналата година до сега.

На въпроса обаче защо британският щам успява да измести останалите разновидности на вируса по-бързо, засега учените не дават точно обяснение. Единственото, което споделят на този етап, е че той просто е „попаднал на точното място в точното време“. На някои въпроси все пак те успяват да дадат отговор. Ето кои са те:

С каква бързина се разпространява новият щам?

Да започнем с това, че новият щам на COVID-19 е засечен за първи път през септември, тази година, и оттогава се наблюдава бързото му разпространение на Острова. До такава степен, че през ноември около една четвърт от всички случаи на коронавируса в Лондон се дължат именно на новия щам. До средата на декември броят им се увеличава до почти две-трети.

Британските учени все пак уточняват, че на този етап е трудно да се определи дали по-бързото разпространение на новия щам има пряка връзка с неговата степен на инфекциозност, или е резултат от поведението на хората.

Що се касае до цифрата в проценти, която в момента фигурира из медийното пространство, без учените да са я потвърдили, е 70%. Тревога буди и фактът, че именно британският премиер Борис Джонсън, който е от малкото високопоставени лица на Острова, научаващи първи за последните резултати от изследванията, е споделил информацията, че новият щам е именно 70% по-заразен от предходните. Но на базата на това, че за момента няма достатъчно събрана информация за него, спокойно можем да заключим, че е напълно възможно горепосоченият процент да не отговаря на истината.

Какви мутации предизвиква новият щам?

Според първоначалния анализ на новият щам са открити 17 потенциално важни промени. Една от мутациите е свързана с шиповидния протеин на коронавируса – „ключът“ му към заразяване на човешките клетки. Тя променя най-важната част от шипчето, а именно контактната повърхност на върха му, която първа се закача за клетките след инфектиране.

Друга от мутациите на шипчето влияе на дължината му и то се скъсява – промяна, която се наблюдава и при вече известния щам при норките.

В лабораторни условия гореспоменатите мутации до известна степен правят вируса по-заразен. До момента обаче липсват данни това им качество да води до по-тежко протичане на болестта.

Ваксините, разработени до този момент, ще предпазват ли от новия щам?

Днес, когато кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 е на прага на своето масово приложение, се появява нов щам. Няма ли това да обезсмисли всичките онези усилия на учените по света, вложени в създаването на ваксина срещу коронавируса, и дали ваксините, чието прилагане е на стартовата линия, ще се окажат неефективни в борбата срещу него, са въпросите, които будят най-много безпокойство сред здравните власти и обществото.

Експертите не са категорични, че създадените до момента ваксини ще предоставят 100-процентова защита и срещу тази мутация, но повечето от тях са склонни да вярват в нейната ефективност. Основанието им се базира на това, че и трите водещи ваксини създават имунна реакция срещу протеина на шипчето.

Четете още: Най-популярните митове за ваксините за Ковид-19

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.