Колкото по-високо е равнището на образование на австралийците, толкова по-малко те се заплашени от затлъстяване.

Това се казва в ново изследване на учени от Мелбърнския институт за изучаване на сърдечните заболявания и диабета, предаде БГНЕС.

През 2025 г. броят на австралийците, страдащи от затлъстяване, рязко ще нарасне, сочат прогнозите на авторите на изследването. В най-голяма степен този проблем ще засегне хората със средно образование. Ако днес от излишни килограми страда 23% от хората в тази група, след 13 години техният брой почти ще се удвои – 44%.

Прекалено пълни в днешно време са 20% от австралийците, завършили колеж и получили средно специално образование. През 2025 г. те ще достигнат 39%. Накрая, от затлъстяване страдат 14% от жителите на Зеления континент с университетска диплома. След 13 години те ще се увеличат до 30%.

"Затлъстяването е сериозен проблем за всички социални групи. Но ние нагледно показахме, че по-малко образованите хора, израснали в бедните райони, като правило, имат повече здравословни проблеми свързани с наднорменото тегло, отколкото техните по-богати и високообразовани съотечественици", коментира един от авторите на изследването Кетрин Бъкхоулър.