Напоследък ни прави впечатление, че изпадането в паника, болките в тялото, неубозданият апетит и постоянната нервност, преди посещението на цикъла, се засилват ежемесечно.

Все още не сме разговаряли със специалист, който да ни даде обяснение за изострящия се предменструален синдром. Но пък се поровихме отново във всевъзможната информация, изписана за него.

Набързо ще припомним и на вас, и на себе си, как можем да го подтиснем, а защо не и да го победим напълно.

И така, симптомите на ПМС обикновено се появяват по време или след овулация (до 14 дни преди следващата менструация) и постепенно се засилват.

Дълго се е смятало, че ПМС е резултат от нарушения баланс между естрогена и прогестерона, но сега се приема за по-вероятно някои жени да са просто свръхчувствителни към нормалните хормонални колебания по време на менструалния си цикъл.

Друга възможна причина за ПМС е, че предменструалните хормонални промени водят до изменения и в храненето и така се стига до недостиг в организма на определени вещества, което провокира симптомите.

На ПМС се приписват около 100 симптома, разделени в 4 категории:

Тип Б (безпокойство) : тревожност, напрежение, раздразнителност и колебания в настроението.

Тип В (влечение към определени храни) : влечение към храни, съдържащи захар и други рафинирани въглехидрати, повишен апетит, слабост, световъртеж и главоболие.

Тип Д (депресия) : плачливост, разсеяност, безсъние и обърканост.

Тип X (хидратация) : задържане на течности в организма, покачване на теглото, подути глезени и пръсти, подуване на корема и болезненост в гърдите.

Най-лесният начин да си стъпите на краката, когато синдромът е готов да ви нападне е като спортувате, избягвате алкохола и кофеине, които засилват напрежението и депресията, ограничите приема на полуфабрикати и животински мазнини, наблегнете на плодовете, зеленчуците, полизахаридите (пълнозърнест хляб и макаронени изделия) и ядете храни, богати на калций, магнезий, витамин В6 и Е.

Хранете се често и по малко с предимно пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, които стабилизират нивото на кръвната захар и ограничават резките промени в настроението и апетита.

Намалете приема на сол няколко дни преди обичайното начало на симптомите.

Добър вариант ще е да включите към менюто си соя и соеви продукти като тофу и мляко. Те съдържат растителни изофлавони, които балансират хормоналната активност и облекчават предменструалните симптоми.

Хранителни добавки

- Два дни преди началото на симптомите до втория ден от цикъла вземайте добавки с витамин В6 и Е, магнезий, калций или мултивитамини и минерали със специална формула за ПМС.

- Увеличете приема на хром (200 мг дневно), за да стабилизирате нивото на кръвната захар и да се справите с влечението към сладкото.