Една чаша подсладена напитка дневно може да повиши значително риска от развиването на различни видове рак. Сред подсладените напитки спадат чайовете и кафетата със захар, газираните и плодовите сокове от кутия. Всъщност, кафето, подсладено с две лъжици захар е също толкова вредно, колкото кенче от добре известните сладки газирани напитки. Това сочат резултатите от проучване, проведено преди дни във Франция, в което са участвали 100 хиляди души.



Причината за осъществяването на изследването е огромният процент на консумация на захарни изделия и подсладени напитки сред децата в Европа. Според специалистите, които участват в установяването на резултатите, политическите фигури трябва сериозно да се замислят върху този проблем и да вземат мерки.

Те са категорични, че налагането на забрани може да намали смъртността и случаите на рак. Също така трябва да бъде променен и етикетът на плодовите сокове, върху които пише „100% натурален“, тъй като и те съдържат огромно количество захар, което носи големи вреди за здравето. Те дори могат да бъдат по-опасни, отколкото газираните подсладени напитки.

Специалистите изтъкват, че консумацията на захар не е крайно непрепоръчителна само за хората с наднормено тегло. Разбира се, затлъстяването също е притеснителен проблем, но що се отнася до приемането на подсладени напитки, те не са желателни и за хората със слаба фигура, защото увеличават сериозно риска от развиване на онкологични заболявания.



Съветът на експертите е да елиминираме жаждата си предимно с вода и да не предлагаме на децата си подсладени сокове и газирани напитки.

Четете още: Лъжите на депресията – 7 деструктивни мисли, които никога не са верни