Автор
Ева Григорова

Полезни съвети: Какво да правите с ухапаните места, които не спират да сърбят

Лятото е периодът, в който колкото и да се пазим, имаме поне по няколко ухапвания от комари, които не спират да сърбят.

Когато насекомо като комар ви ухапе, то инжектира малко слюнка. Слюнката съдържа вещества, които предотвратяват съсирването на кръвта и спират временно реакцията на имунната система за известно време, докато се хранят. В крайна сметка имунният отговор се задейства - дълго след като комарът отлети - което предизвиква сърбеж.

Истината е, че голяма част от ухапванията от насекоми сърбят и не можете да сте сигурни, че те задължително са от комари. Ухапванията от бълхи биха могли да сърбят доста силно, затова ако не виждате комари и имате сърбящи пъпчици, проверете домашните си любимци за бълхи.

Ето и съветите на специалисти, които ще ви помогнат да се справите с неприятния сърбеж:

Измийте мястото на ухапването

Щом забележите пъпчица от ухапано, задължително първо я измийте хубаво с вода. Това ще помогне да отмиете с топла вода и сапун поне част от слюнката на насекомото.

Опитайте се да не се чешете

Слюнката на насекомото всъщност предизвиква образуването на хистамин, той е първият “защитен химикал” на нашата имунна система. Когато разчесвате мястото, вие всъщност предизвиквате отделянето на още хистамин и засилвате сърбежа.

Охладете кожата си

Поставяйки студен компрес върху ухапаното място, бихте могли значително да намалите сърбежа. Можете да импровизирате със замразени зеленчуци от фризера или друг наличен продукт. Достатъчно е да задържите компреса за 2-3 минути.

Натъркайте мястото с алкохол

Ако сте навън и нямате възможност да използвате студен компрес, обикновено наблизо има алкхол. Натъркайте мястото със спиртната напитка и ще усетите облекчение. Тя също би могла да премахне част от слюнката на насекомото, попаднала върху кожата ви и така да намали реакцията на организма.

Домашно средство на помощ

Сода за хляб, примесена с малко вода, също би могла понякога да облекчи сърбежа. Просто си направете смес с гъстотата на паста за зъби и намажете пъпчиците и изчакайте неприятното усещане да спре.