Както се знае за бащата на медицината се счита Хипократ и именно той още през Античността е открил лечебните свойства на червеното цвекло. Парацелз е човека, който вече използва зеленчука за лекарства при разнообразни заболявания.

Червеното цвекло е бил много популярен зеленчук в целия свят и хората във всяка една държава са го използвали за лечение на различно заболяване. Китайските жители са консумирали червеното цвекло, защото смятали, че то има силата да укрепва сърцето и да пречиства кръвта. Гърците са го приемали, за да понижат високата температура, а Европа то било препоръчвано на хората, които не можели да консумират твърди храни. Малко по различно е вярването на римляните, а именно, че когато мъж и жена хапват от едно и също червено цвекло по едно и също време между тях ще се разрази стихията на любовта.

Консумацията на червеното цвекло се препоръчва на нежния пол, когато са в менопауза, защото то е богат източник на магнезий, хлор, флавоиди, цинк, йод, калций, природни нитрати и натрий.

Сега на вашето внимание ще представим заболяванията за лечението на които се използва червено цвекло.

1. Бъбреци, черен дроб, жлъчка и далак – при заболявания свързани с тези органи трябва да знаете, е червеното цвекло ще помогна на организма да се пребори, защото то е притежател на пречистващи свойства. За целта можете да пиете сок от червено свекло комбинарано с сок от лайм и отново сок от цвеклото плюс прясно изцеден фреш от моркови. Важно условие е да започнете приема на тези отвари с 50 милилитра и бавно да стигнете до количество от 250 милилитра.

2. Детоксикация – в сока от червеното цвекло присъства холин и той ефективно помага на организма да пречисти всички токсини не само от черния дроб, но и от цялото тяло. Специалистите препоръчват този сок на всеки един човек, който желае да пречисти кръвта си от вредните токсини.

3. Хипертония – в случай, че кръвното ви налягане е извън нормите е препоръчително да консумирате ежедневно червено цвекло, за да може то да се нормализира. Можете да използвате зеленчука, както за повишаване така и за понижаване на кръвното налягане.

4. Рак – в червеното цвекло има аминокиселината наречена бетаин и затова е много полезно при профилактика на рак. В случай, че често консумирате вкусния зеленчук ще предпазите организма си от рак на стомаха, дебелото черво, мозъка и белите дробове, защото той предотвратява появата на карцерогенни съединения.

5. Подагра – червеното цвекло е известно с притежанието си на прочистващи способности, така че се препоръчва при това заболяване.

6. Разширени вени – за да се предпазите от разширени вени просто трябва често да консумирате червено цвекло, защото то има невероятната способност да запазва съдовете еластични. В прясно изцедения сок от зеленчука има много магнезий и той предпазва от образуването на тромби в организма.

7. Висок холестерол – червеното цвекло има в съдържанието си сапонини, които успешно се справят с намаляването на високия холестерол в кръвта.

8. Щитовидната жлеза – в червеното цвекло има голяма съдържание на йод, затова се препоръчва консумацията му на хора със заболявания на щитовидната жлеза.

9. Затлъстяване – това е един много диетичен зеленчук, защото в 100 грама от него се съдържат едва 44 калории. Специалистите препоръчват неговата консумация, защото той ще помогне за увеличаване на метаболизма в тялото ви и ще изгори ненужните мазнини.

Четете още: Храни против киселини