Автор
Веселина Петрова

Португалският Vogue скандализира света с корица на жена с медицински сестри

Португалското издание на едно от най-прочутите списания за мода – Vogue, попадна в центъра на общественото недоволство, след като показа новата си корица, посветена на менталното здраве. За това писа „Гардиън“.

На корицата има гола жена, седнала във вана, а над нея две медицински сестри я поливат с вода, помагтайки ѝ да се изкъпе.

Това е една от четирите корици на списанието за брой юли-август 2020 г. със заглавие „Лудост“. Снимката разгневи социалните мрежи и експертите по ментално здраве поради две причини – показва институциите за хора с психологически проблеми като много романтични и използва остарелия термин „лудост“.

View post on Instagram
 

Португалският модел Сара Сампайо дори коментира под снимката на списанието в „Инстаграм“, че „този тип снимки са изключителна проява на лош вкус“.


„Рекламирането на естетиката на менталното здраве е много проблематично. Това не е модно, да не говорим за историята на жените и психичните заболявания. Има стотици истории на жени, които са били тормозени точно когато са най-уязвими“, казва клиничният психолог д-р Катерина Александраки.

От редакторския екип на изданието написаха под снимката „Става въпрос за любов, за живот, за нас, за теб, за сега, за здраве. За ментално здраве. Крайно време е.“ Все още няма официален коментар от списанието за негативната реакция.