Автор
Woman.bg

Правилото, което ще ви спаси дори във въздуха

Не е тайна, че живеем в безкрайно напрегнато всекидневие с постоянно променящи се обстоятелства и ситуации, които от време на време карат разума да отстъпи пред паниката. Сякаш излизаме от кожата си и сме в състояние да свършим един тон безполезни неща и дори да правим сериозни грешки, вместо да разрешим проблема. А как да стане, когато от нас се изисква бърза реакция? Знаем, че щом адреналинът и емоциите в нас са достигнали високо ниво, последното нещо, което правим, е да размишляваме.



Има начин и за него ни разказва командирът Тами Джо Шулц. Тя е една от първите жени военни пилоти в САЩ. Успяла е да се докаже като човек, който може да овладее и най-страшната ситуация във въздуха като в същото време запазва спокойствие. По време на един от последните ѝ полети тази година се случва едно от най-страшните неща, които можете да си представите – двигателят се поврежда, а отломка от него чупи един от прозорците. Жената, която седяла до него, е засмукана заради ниското налягане, но пътниците успяват да я върнат обратно. За съжаление, малко по-късно умира от раните си. И въпреки че ситуацията е кризисна, Тами Джо Шулц проявява героизъм и изненадващо спокойствие, благодарение на което самолетът каца. Как го направи? Има ли рецепта за оцеляване в тежки ситуации, независимо дали сме във въздуха, по вода или в колата? Оказа се, че има.

След като била попитана как е успяла да се справи с тежката ситуация, Тами отговаря, че отдава спокойствието си на едно от най-важните правила, които е научила в обучението си за военен пилот. То гласи: „Наблюдавай, ориентирай се, решавай, действай“. Тя разказва още, че напрежението и страхът съвсем не са я подминали по време на страшния инцидент, но е успяла да ги подтисне. Благодарение на стратегията, тя успява да се съсредоточи бързо и да действа ефективно. Затова следващият път, когато изпаднете в кризисна ситуация, спомнете си правилото с четирите златни думички.

Четете още: Как модата ни убива