Автор
Woman.bg

Предпразнични мерки: Тест за ензимен дефицит

Коледните, новогодишни празници, честването на именните дни обикновено са съпроводени с големи трапези, с обилна, рядко здравословна храна, което често води до стомашни проблеми, нарушаване на функцията на червата, тежест, подуване, дискомфорт, понякога и главоболие, обрив и т.н. Това може не само да ни развали празничното настроение, но и да ни донесе трайни здравословни проблеми. Затова, ако сме прекалили с количеството приета храна и сме злоупотребили с качеството й, е добре да вземем мерки.

Една от основните причини за широко разпространените хронични смущения при храносмилането е нездравословното хранене – т.нар. храна на цивилизацията с прекалено много захар, продукти от бяло брашно, с трансмазнини и продукти, произведени на замърсена почва или от болни животни (също и натъпкани с лекарства и хормони). Абсолютните „фаворити” са бързите и новите видове обработени храни.

Този начин на хранене претоварва прекомерно организма и изчерпва храносмилателните ензими в него. Евентуалните последици са затруднено храносмилане, възпаления на стомаха и чревните лигавици, които могат да се развият до язви, функционални смущения на черния дроб и жлъчката. Лошото храносмилане води след себе си множество форми на дискомфорт – киселини, подуване и газове, гадене, оригване, лош дъх, главоболие, болки в корема, безсъние, алергии, умора, запек, диария, синдром на раздразненото черво, кожни проблеми, нервност. И това са само „леките” неразположения. Тежката форма на хронично нарушено храносмилане води до функционален срив на панкреаса и неспособността му да се справя с преработката на протеините. Едно от следствията е проблеми с кръвообращението.

Всеки човек може да си направи много лесен тест за това дали има недостиг на ензими:

Амилазата разгражда сложни въглехидрати, като нишесте, гликоген. Протеазата спомага за смилането на протеините. Липазата помага на тялото да разгради мазнините. Целулазата разгражда целулозата и не се произвежда в човешкия организъм. Трябва да си я набавяме допълнително. Същото важи и за алфа-галактозидазата, която разгражда срещащите се в бобовите и зелевите растения въглехидрати рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Лактазата разгражда млечната захар. Около 30% от населението в Европа страда от лактазна недостатъчност. Ензимът бромелаин подпомага смилането на белтъчините.

Има три основни начина за запазване и допълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки. Допълнителният прием на храносмилателни ензими засилва имунната система на организма, помага при възпаления и подобрява кръвообращението.

Ензимите могат да се извлекат от растения, от микроорганизми или от панкреас на животни. Ензимите от неживотински произход са по-устойчиви в променливите граници на стомашната киселинност, имат по-широк спектър на действие и могат да се приемат и от вегетарианци.

Нека да се насладим на празниците и на вкусната храна пълноценно, без тежки последици!