Автор
Цвета Герчева

През лятото: забравете за кафето и шоколада

В топлите дни трябва да сме особено внимателни каква храна консумираме. Тежките манджи могат да нанесат големи вреди на организма. Мъчейки се да ги преработи, тялото се чувства уморено и не може да се охлажда добре през най-топлите часове на деня, което може да доведе до куп усложнения като високо кръвно, отпадналост и главоболие.

За да се предпазим от негативния ефект на тежката храна през лятото, трябва внимателно да подбираме какво слагаме в чинията си. На първо място диетолозите съветват да забравим за скарата. Пържолите, телешките филета и рибата приготвени на въглища безспорно са много вкусни, но далеч не са полезни за организма. Причината е, че този вид термичната обработка прави месото много трудно за усвояване от стомаха, което пък вреди на храносмилането. Варените или задушени мръвки са за предпочитане пред скарата, категорични са специалистите. Класацията на забранените храни са допълва и от яйцата и ястията, които ги съдържат, тъй като това е най-лесният начин да хванете салмонелоза. Другите опасни лятно-морски храни са мидите и сладоледът от улични търговци.

Внимавайте с морските дарове

С морските дарове също трябва да бъдете особено осторожни, даже да изглеждат страхотно, често недобре сварени или изпечени миди от морски капанчета, добити в близост до места, в които се излива канална вода, могат да бъдат много опасни и да предизвикат силни токсични пристъпи. Любимият на малчуганите сладолед пък е сред най-разпространените носители на опасните ентеровируси и бактерии. Млечните и мазни сосове като майонезата също трябва да бъдат табу за вас през жегите. Освен, че натоварват организма с трудната им преработка, те могат да бъдат преносители на вредни бактерии. За подправяне на салатите използвайте само зехтин и лимонов сок. Кафето и шоколада също не са сред най-добрите храни за топлите месеци, тъй като натоварват сърцето и черния дроб, обясняват лекари. От подправките можете спокойно да си позволите магданоз и копър. Джинджифилът и черният пипер обаче оставете за есента и зимата.


Похапвайте на воля


Лятото е времето, в което зеленчуците са расли на слънце, а плодовете изобилстват. Затова заложете на свежите праскови, диня, кайсии и пъпеши. Всички плодове са позволени и даже са препоръчителни, за да може организмът ви по-лесно да преодолее топлото време. Зеленчуците също са сред позволените за консумация в жегите храни. При млечните продукти трябва да сте много внимателни, като диетолозте препоръчват единствено консумацията на кисело мляко и козе сирене. Студените супи от домати, тараторът и всичките им производни също са сред “добрите” летни храни. Все пак внимавайте - разрязаните наполовина дини и пъпеши, които масово се продават по сергиите у нас, не са препоръчителни, тъй като разфасоването им обикновено се случва при твърде нехигиенични условия, на тротоара или зад тезгяха, а това може да бъде вредно за здравето ни, обясняват специалисти.