Автор
Woman.bg

Причините, заради които страдате от безсъние

Сънят е най-големият извор на здраве и съответно на щастие. Лишаването от него е истинско престъпление към тялото и ума ни, но за съжаление много хора страдат от липсата му. Безсънието може да бъде истинско мъчение за нас, затова е много важно да разберем каква е причината за него. Ето кои са най-честите фактори, отразяващи се негативно върху съня ни:

1.Прекарването на твърде много време в леглото

Може и да ви звучи странно, но си е самата истина. Леглото е място за почивка, но не е препоръчително да се прекалява с престоя в него. Разположете се удобно в него, чак когато усетите силната нужда да заспите, в противен случай, излишното въртене в хоризонтално положение може да усложни процеса на заспиване.



2.Не разпределяте съня равномерно

Много хора не спят достатъчно през седмицата, заради натоварения си график и принудителното ранно ставане. Ето защо предпочитат в събота и неделя да прекаляват със съня, като компенсация за 5-дневното мъчение. Тази тактика може и дави се струва примамлива, но всъщност не работи във ваша полза. Най-здравословният вариант е да спите достатъчно и по равно всички дни.

3.Атмосферата в спалнята може да ви пречи

Не забравяйте, че ако искате да имате качествен сън, трябва да забравите за телефона и телевизора поне час, преди да заспите. Включеният телевизор е главният виновник, който ви затормозява и пречи да се отпуснете напълно. Също така се замислете дали матракът, на който спите, е достатъчно удобен. Не пестете средства, а заложете на качеството, защото то е много важно за здравето ви.

4.Използвате леглото за решаване на проблеми

Когато водим напрегнат начин на живот и проблемите ни преследват дори и у дома, след като сме приключили работния ден, е съвсем нормално да размишляваме върху тях, преди да заспим. Това обаче е неправилно и по този начин крадете от собствения си сън. Запомнете – в момента, в който застанете в хоризонтално положение трябва единствено да си почивате. Проблемите могат да почакат и до утре.



5.Лягате си гладни

Когато човек е гладен, той изпитва трудност да заспи. Ето защо ви препоръчваме, макар и да не е добра идея, ако искате да се разделите с няколко килограма, да хапнете нещо леко. Целта е стомахът ви да не протестира и умът ви да не е зает с мисълта, че сте гладни и напрегнати.

6.Не спортувате достатъчно

За да спите добре, е необходимо да се изморявате повече и то физически. Ако прекарвате по-голямата част от деня си пред лаптопа на бюрото и не се движите, то е съвсем нормално да не можете да заспите. Та вие имате толкова неизхабена енергия, а в същото време сте изморени психически. Затова ви препоръчваме да започнете да тренирате и да отделяте повече време за физическа дейност.

7.Твърде много се притеснявате за времето

Сигурно ви се е случвало да се успите за работа? Да, в такъв случай стресът от това неприятно събитие може да окаже крайно неблагоприятно и продължително влияние върху вас. Вие сте толкова изплашени от идеята, че това може да се случи отново, че не си позволявате да се отпуснете достатъчно и се събуждате посреднощ, уплашени че не сте чули алармата. Отпуснете се, качественият сън и здравето ви са по-важни от всичко останало.



Четете още: Правилните стъпки към качествения сън