Пристрастяването към никотина е генно заложено

17 септември 2009 | 12:05
18545
2
2

Първото „дрьпване" от цигара може да отключи страстта към никотина, твърдят американки учени. Според тях, хората, които изпитват удоволствие от тютюнопушенето, най-вероятно имат специфичен ген, който помага за пристрастяването им към цигарите, пише lekar.bg.

Откритието на американските изследователи може да помогне за обяснението на задвижващия механизъм на първата цигара към пристрастяване и предразполагането на организма към рак на белите дробове.

Изследването разглежда връзката между вариант на никотино-възприемчивия ген CHRNA5 и тютюнопушенето. В опита участвали 435 доброволци, между които имало редовни пушачи, хора, които никога не са пушили, и хора, които са запалвали поне една цигара, но не са превърнали пушенето в навик. Резултатите показват, че специфичният ген се среща най-вече сред редовните пушачи, а броят на тези от тях, които са изпитали удоволствие още при първата цигара, е осем пъти по-голям.

Откритието на американските учени за генетичната връзка с ранното удоволствие от тютюнопушенето може да обясни как хората се пристрастяват и, разбира се, как, веднъж пристрастени, много от тях продължават да пушат до края на живота си.

Учените отбелязват обаче, че генетичният вариант може да обясни поведението на пушача само от части. Социалните фактори и средата също играят съществена роля.

По-рано тази година беше публикувано друго изследване, демонстриращо факта, че определени генетични варианти повишават многократно риска от развитие на рак на белите дробове. Според тях, при някои пушачи удоволствието от тютюнопушенето е наследствена черта, която може да доведе до пристрастяване и възможност за развитие на рак на белите дробове.

Смята се също, че определени химикали в никотиновия дим въздействат на никотиновите рецептори в белите дробове и довеждат до висок риск от раково заболяване.

Всеки двама от пет пушачи имат рискови варианти на гена, които се отразяват на чувствителността на мокъза към никотина.

Други варианти на същия ген, твърдят учените, функционират по различен начин и могат да помогнат за преодоляване на пагубната за здравето страст към цигарите. Но за хората, които са започнали да пушат на 17-годишна възраст и повече, рисковият ген няма забележително влияние върху бъдещи пристрастявания. Колкото и невероятно да звучи, резултатите от друго изследване на американски учени показва, че хората с рисков ген много по-рядко се пристрастяват към кокаина.

 

Коментари

2 Taa
  18 юли 2012 | 12:36 отговор
 

A piece of eurdtiion unlike any other!

 
1 Medina
  18 юли 2012 | 07:37 отговор
 

Fell out of bed feeling down. This has birghtneed my day!

 

Добави Коментар