Поговорката „Приятел в нужда се познава“ се оказва много вярна. И не само в нужда, а според учените приятелите имат силата да ни правят по-здрави и щастливи. „Приятелството увеличава щастието и намалява мъката, защото радостта сред приятели се умножава, а скръбта се разделя,“ е казал Цицерон.


Учени от Университета в Северна Каролина са установили, че хората, които са обградени от близки приятели, се радват на по-добро здраве.
Изследването доказало, че приятелството: предотвратява развитието на тахикардия и нарушения в сърдечния ритъм; подобрява имунитета; снижава възприемането на стреса; нормализира кръвното налягане и работата на храносмилателния тракт; стимулира изработването на окситоцин -хормона на радостта.


Изследване, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology, показва, че хората, които се изкачват в планината в компанията на приятел, определят наколна като по-малко стръмен.


Приятелите помагат да се справите по-лесно и с психологическите травми. Колкото по- социален е един човек, толкова по- лесно понася болката от несгодите в живота. И всичко това влияе положително върху състоянието ни, което автоматично ни гарантира по- дълъг живот.