Автор
Woman.bg

Проблеми с ерекцията сигнализират за заболявания на сърцето

Над 100 млн. мъже в света имат проблем с ерекцията, като прогнозата е техният брой да стигне 300 млн. през 2025 година, сочат данни на Италианско дружество по ендокринология в доклад „Хората пушат заради никотина, но вредят на сексуалното си и репродуктивно здраве заради катрана: преглед на ефекта от пушенето на цигари върху мъжката сексуалност и репродукция“.

Учените откриват връзка между нарушената сексуална функция при мъжете и сърдечно-съдовия риск. Оказва се, че еректилната дисфункция и сърдечно-съдовите заболявания често са съпътстващи заболявания – „две страни на една и съща монета“, често споделящи едни и същи рискови фактори, основно тютютнопушенето.

Проблемите с ерекцията трябва да се разглеждат не само като усложнение на сърдечно-съдовите заболявания, но често и като ранен признак за предстоящи такива.

Цигарите застрашават мъжката потентност, показват научните изследвания

Още преди повече от 20 години учените установяват, че пушачите имат близо 20 % по-малко сперматозоиди от непушачите. Скорошни проучвания потвърждават данните - пушенето е свързано с по-ниска концентрация и по-малка подвижност на сперматозоидите. При пушачите има повишен риск от олигозооспермия (считана за основна причина за мъжки стерилитет поради намален брой сперматозоиди) и от тератозооспермия (също причина за безплодие, поради твърде голям брой сперматозоиди с неправилна форма и структура.)


Тежките метали, като кадмий, арсен и олово, са странични продукти от изгарянето на тютюн при конвенционалната цигара , които се вдишват от пушачите . Учените установяват отлагания на тези метали в семенната течност и в самите тестиси и водят до мъжко безплодие при пушачите. Счита се още, че окислителният стрес, свързан с тютюнопушенето, влияе на оплождането и е водеща причина за увреждане на ДНК в сперматозоидите.

Ролята на електронните цигари и бездимните продукти при мъжкото безплодие

Представените досега доказателства показват, че токсичните вещества и канцерогени, присъстващи в цигарения дим, липсват или присъстват в много по-ниски концентрации в аерозола на електронните цигари, напомнят от Националните академии на науките, инженерството и медицината (NASEM).

Пушенето предизвиква сексуални проблеми при мъжете като поражда хипоксия (състояние на кислороден дефицит), породена от големите количества въглероден оксид, вдишван от дима на цигарата. Това, че кислородът има голяма роля в сексуалната функция се доказва и от факта, че проблемите с ерекцията се дължат и на намалена белодробна ефективност. Неотдавнашен анализ показа, че пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) имат също умерена или тежка еректилна дисфункция.

Учените твърдят, че драстичното намаляване на вдишването на въглероден оксид от потребителите на бездимни продукти, предполагат значително намаляване и на специфичното увреждане на половата функция при пациенти, които не могат напълно да се откажат от пушенето, но преминават към електронни цигари.

Предстоят по-задълбочени проучвания относно ролята на електронните цигари върху проблемите с ерекцията и мъжкото безплодие.

Електронните цигари са устройства, които нагряват и изпаряват никотинова течност, вместо да изгарят тютюневи листа. Те не отделят въглероден оксид, катран и други токсични вещества, които се отделят при изгарянето на тютюна в цигарите.

Експертите цитират данни за електронните цигари, които показват по-малко вредно влияние върху сърдечно-съдовата система, което обаче остава по-високо в сравнение с това при непушачи. И въпреки че няма конкретни изследвания за ефекта на електронните цигари върху еректилната функция, разумно е да си представим подобно въздействие на това, наблюдавано при пациенти със сърдечно-съдов риск, изтъкват учените.

Американски кардиолози открито разглеждат eлектронните цигари като инструмент за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Те съветват да се „обсъди употребата на бездимни тютюневи изделия“ с пациенти, „които не се интересуват от употребата на лекарства за отказване от тютюнопушене“ или от други подходи.

„Вярваме, че същото трябва да се направи и в областта на сексуалното и репродуктивното здраве. Трябва да се разгледа възможността да се съветват всички пристрастени пушачи, особено с проблеми с ерекцията или свързано с дима безплодие, които не могат да откажат цигарите , да преминат към новите алтернативни устройства,“ пишат още в доклада си италианските ендокринолози.

Електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн

Традиционните електронни цигари използват пулверизатор, захранван от батерии, за изпаряване на разтвор, съдържащ никотин и други добавки. Те се различават устройствата за нагряване на тютюн като IQOS и Glo които награвят тютюневия стик, без да го изгарят, т.нар. бездимни устройства за нагряване на тютюн, обясняват учените още в доклада си „Хората пушат заради никотина, но вредят на сексуалното си и репродуктивно здраве заради катрана: преглед на ефекта от пушенето на цигари върху мъжката сексуалност и репродукция“.

Независими проучвания са доказали, че концентрациите на такива вредни вещества при употребата на устройства с нагряване на тютюн са значително по-малко, отколкото в обикновените горими цигари. Новите системи за нагряване на тютюн произвеждат с до 95% по-малко количество формалдехид, ацеталдехид, акролеин, пропионалдехид и кротоналдехид, както и карбонилни съединения.

Затова учените са категорични, че избягването на цигарения дим играе толкова голяма роля за понишаване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с репродуктивното здраве.

Хората пушат заради никотина, но умират от катрана

Учените споделят това твърдение и изтъкват , че много голяма част от свързаните с цигарения дим хронични увреждания, заболявания и смъртни случаи се дължат на катрана и на безбройните вредни и потенциално вредни вещества, отделяни от дима вследствие на изгарянето на тютюна, а не на никотина.