Проф. Аргирова ни даде надежда: Декември ще сме по-добре с вируса

Есента дойде и втората вълна от Ковид-19 удари с всичка сила, както прогнозираха много лекари и специалисти. През последните седмици научаваме все по-страшни новини за новозаразени, недостига на легла в болниците и за стотици смъртни случаи. Ситуацията изглежда все по-безнадеждна, но ето че в тунела се прокрадва лъч светлина и може би началото на края ще дойде скоро.

Вирусологът проф. Аргирова посочи кога прогнозира броят на заболелите да спадне. По думите ѝ това би трябвало да се случи между средата и края на декември. Тя заяви още, че благодарение на стабилната генетична структура на коронавируса, ще можем да разчитаме на превенцията и лечението с ваксина. Също така стана ясно, че вирусът живее в мръсния въздух между 3-4 часа, особено в студеното време и затова редовната дезинфекция е изключително важна.

Проф. Аргирова отбеляза, че и домашните любимци могат да бъдат не само заразени, но и преносители на заболяването:

„Мястото във вируса, което се прикрепва към клетките на хазяина, съдържа строго определени и известни аминокиселини. Има шест аминокиселини, пет от които са общи за човека, кучето, котката, норката. И от там идва тази възможност за заразяване на домашния любимец”.

Вирусологът коментира и темата с антигенните тестове, като сподели че според нея те трябва да бъдат взети под внимание, тъй като дават надеждни резултати, но е необходимо да се използват такива с 95% чувствителност, за да бъдат максимално точни.

Четете още: Ето колко време ще имате имунитет след като изкарате Ковид-19