Автор
Веселина Петрова

Профилактичните прегледи, които всяка жена трябва да си направи

Лекарите казват, че профилактиката е изключително важна, защото спасява животи. Открити навреме, много заболявания са лечими. Затова тук решихме да съберем най-важните прегледи, които е добре да си правите на определен период от време.


Гинеколог – веднъж в годината

Добре е веднъж годишно да се срещате със своя гинеколог, който да ви направи преглед с ехограф и да ви вземе цитонамазка. Благодарение на нея може да бъде открит навреме рак на шийката на матката. В България средно 43 жени на ден са диагностицирани с рак на маточната шийка. Профилактично изследването е изключително важно!



Мамолог – веднъж в годината, ако имате фамилна обремененост - веднъж на 6 месеца

Днес мамографията безспорно е най-ефикасният метод за профилактика срещу за рак на гърдата - първата най-честа причина за смърт, причинена от онкологично заболяване при жените. Средно една на всеки осем жени се разболява. бъдете отговорни. Открит навреме ракът на гърдата е напълно лечим.

Кардиолог – веднъж на 3-4 години

Нормално функциониращото сърце обикновено е показател за цялостното здраве. Затова редовните прегледи при кардиолог са важна част от профилактиката. Основните изследвания, които е добре да направите, са стрес-тест и ехокардиограма.



Гастроентеролог - веднъж в годината


Най-честите симптоми, които налагат среща с гастроентеролог, са киселини, гадене, повръщане, запек, диария, кървене, болки в областта на стомаха, жлъчно-чернодробната област или въобще от корема. Прегледът задължително трябва да включва ехография. Гастроентерологът ще ви бъде от полза при наличие на полипи, при превенция срещу рак на дебелото черво, стомаха, панкреаса.


Ендокринолог – веднъж в годината

Днес почти всяка втора жена има проблем с щитовидната жлеза. Т.нар. Хашимото често е причина за наднормено тегло или неушпешно забременяване. За съжаление и ракът на щитовидната жлеза се среща все по-често и при млади хора. Нужна е консултация с ендокринолог и ехография на щитовидната жлеза, за да може да се провери има ли нарушения във функциите на жлезата или не. Изследванията, които се правят са за TSH, FT3, FT4, антителата МАТ и ТАТ.