„Не мога да стана сутрин. Едва отварям очи, движа се като парцал и постоянно се чувствам изморена. Имам усещането, че тежестта на битието се е стоварила върху плещите ми и нямам въздух. Напук на пъстротата през прозореца, виждам всичко в сиви окраски и не мога да се отърва от чувството за безсилие. Опитвам се да променя настройката си и да погледна позитивно на заобикалящото ме. Нали уж е пролет? Нали уж сега е време да отворя широко очи и да се радвам на зеленината и свежестта – тези около мен и тези вътре в мен? “

Именно пролетта е сезонът с най-сериозните депресии, неврози и пролетна умора, твърдят специалистите. Преходните сезони поставят организма под допълнително напрежение. Тази изостреност на психическата чувствителност е свързана с биологичните фактори. Денят нараства и се увеличава слънчевата активност. Магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система. Първите признаци, по които можете да познаете пролетната умора, са липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост, загуба на чувството за хумор, нежелание за никакви занимания.

Психическото здраве на съвременния човек е постоянно застрашено от фактори, предизвикани от динамичната среда, липсата на сигурност и неспособността да се приеме и реагира на настъпващите промени в обкръжаващия свят. Продължителният стрес води до множество здравни проблеми като: намаляване на имунитета, повишено кръвно налягане и сърдечно-съдови болести, стомашно чревни проблеми, затлъстяване, запек.

Споделяйте! Важното е да не задържате в себе си отрицателни емоции и да се опитате да осъзнаете станалото, съветват специалистите. Друга прекрасна възможност да преборите лошото настроение е да спортувате повече и да правите дълги разходки на слънце. Пресните плодове и зеленчуци са изпитани антидепресанти.

Отделяйте достатъчно време за пасивна и активна почивка – сън, спорт и туризъм, бани, музика и развлечения на въздух. Лекувайте навреме малките смущения, за да не прераснат те в хронични заболявания с трайно отражение върху самочувствието. Хранете се здравословно. Храни с доказано успокояващо действие при стрес са: зелето, карфиолът, гъбите, овесът, целината, лукът, чесънът, бананите, авокадото.

Когато използвате билкови продукти, предпочитайте екстрактите, тъй като те се усвояват пълноценно и лесно от организма. В някои билки като маточината и лавандулата има множество биоактивни вещества, които действат успокояващо и релаксиращо. Те притежават уникални качества да влияят укрепващо на нервната система и да я предпазват от отрицателните последствия от стреса. Особено ценна за „нервите“ е ашвагандата, която балансира, премахва тревожността и помага на организма в състояние на стрес и безпокойство.

Специалистите препоръчват фитопродукта Bland (Бланд), като една от най-качествените хранителни добавки с положително действие върху нервната система и ефикасни за постигане на спокойствие, хармония и баланс. Той съдържа екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. Активните му съставки са под формата на екстракти, а те са лесно усвоими дори и за организъм с нарушени абсорбционни функции, както е при хората в напреднала възраст. Маточината и лавандулата са билки с утвърдени успокояващи и укрепващи нервната и сърдечно-съдовата системи свойства, а ашвагандата осигурява по-добра адаптация към външната среда.

Bland (Бланд) действа меко и не води до пристрастяване. Не намалява работоспособността и концентрацията. Бланд не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти! Може да се приема от вегетарианци, вегани и постещи.

Можете да намерите в аптеките и без рецепта, и онлайн нa https://botanic.cc/products/bland/