Автор
Woman.bg

Пропускате закуската? Това може да ви струва живота

„Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк“ е максимата, която не само ще ни поддържа винаги във форма, но и дори може да спаси живота ни. Много учени са категорични, че пропускането на закуската и редовната вечеря, непосредствено преди сън могат да ни убият и да намалят устойчивостта на организма ни.

Известно е, че след като се нахраните, тялото ви започва процес по обработване на всичко, което сте изяли. А процедурата по усвояване на храната и изгарянето на калориите от нея е дълга. Организмът ви се нуждае от време, което означава, че трябва да вечеряте не по-малко от 2 часа преди сън. В случай, че сте консумирали месо, трябва да предвидите двойно повече. Специалистите съветват да не заспивате, преди тялото ви да е обработило вечерята ви, защото по този начин качвате килограми и метаболизмът се забавя.



Колкото по-рано се нахраните през деня, толкова по-добре за вас и хормоналния ви баланс, който има много важна роля в здравето ви. Освен това, ако закусите добре, ще усещате по-малко глад през деня, съответно ще се радвате на по-дълъг живот без здравословни проблеми.

Скорошно проучване, проведено в университета в Сао Паоло, разкрива че хората, които не закусват и вечерят по-малко от 2 часа преди сън, имат 4 пъти по-малък шанс да оцелеят, ако пострадат от сърдечен удар.

Специалистите споделят пред медиите, че разумният начин на хранене е верният път към здравето и първото условие за дълъг живот. Главният лекар, който води проучването, Маркос Миничучи, казва че диетата е най-лесният и евтин начин да се спасим от болестите и да бъдем здрави.

Той добавя още, че закуската е изключително важна. Тя трябва да бъде хранителна и задължително да съдържа прясно или кисело мляко с ниска масленост, пълнозърнест хляб или мюсли и плодове. Закуската е добре да ни донесе 15-35% от дневния калориен прием.



Д-р Миничучи споделя, че по негови наблюдения, много от хората, които не закусват и вечерят твърде късно, имат и други вредни навици като пушене и обикновено не са физически активни, което ги прави още по-уязвими.

Четете още: 10 минути активност на седмица предпазват от рак и инфаркт