Автор
Woman.bg

Психолог съветва: как да преборите чувството на тревога по време на карантина

Да, светът вече не е същият. Коронавирусът промени всичко. Буквално за няколко месеца страхът се настани в сърцата и умовете ни. Разболяват се хора, умират, затварят се граници.

Притесняваме се за близките си, за работата, за себе си. Чувството на тревога обаче е изключително вредно за здравето ни и в частност за нивото на имунитета. Доказано е, че хората, които живеят в стрес, са много по-податливи на инфекции и вируси. Затова ви предлагаме няколко начина да се справите с безпокойството.


1. Тревогата се появява тогава, когато спираме да живеем, както обичайно.
Възможно е още от детството родителите ви да са ви спирали да следвате мечтите си или пък на по-късен етап да сте се опитвали да следвате нечии други представи за живота. Важно е да изградите свои собствени ценности и приоритети. Дори във време на пандемия можете да продължите с ежедневната рутина. Разбира се, в рамките на позволеното.

2. Вътрешните „задръжки”, които ви пречат. Задайте си въпроса – какво искам да направя? И без страх си отговорете. Не се съобразявайте с мнението на околните, а само със собствените си желания.


3. Контролирайте ситуацията. Да, не можем да контролираме всичко и всички по всяко време. Но някои неща - можем. Например, можете да контролирате своя избор, приятелите ,с които да се виждате, времето, което да прекарвате в социалните мрежи, информацията, която да четете. Направете си цифров детокс. И сега, по време на пандемия, можете да следвате изискванията на СЗО без да изпадате в излишна паника.

4. Задайте си въпроса какво искате точно сега. Много е важно от време на време да си обръщате внимание. И да се запитвате – какво е важно за вас, какво ви харесва и какво не в дадената ситуация и какво можете да промените в живота си. Когато успеете да си отговорите, ще можете и да започнете да действате. И ще станете по-спокойни и щастливи.


5. Важно е да осъзнаете, че ситуацията, предизвикваща страх, може да се промени
. Всичко зависи от отношението ви и от вашия поглед към проблема. Пораснете, действайте като зрял човек. Излезте от рамките на възможностите си, напуснете зоната си сигурност и погледнете на случващото се като на ситуация, която разкрива пред вас нови възможности.