Пълните хора живеят по-щастливо

21 ноември 2012 | 15:16
5655
8
8

Оказва се, че излишните килограми имат и своите положителни страни.

Пълните хора са по-щастливи, защото ген, свързан с наднорменото тегло, намалява и опасността от депресия, установи ново изследване, цитирано от британския в. "Дейли Телеграф".

Хората със специфични варианти на гена FTO, най-големият генетичен фактор за наднорменото тегло, са изложени на 8% по-малка опасност от депресия, установиха учените. Откритието, което за първи път свързва гена със защитата от депресия, може да обясни защо някои хора са по-щастливи от други.

То поставя под съмнение общоприетото мнение, че наднорменото тегло и депресията се засилват взаимно, т.е. пълните хора са по-склонни към депресия заради външния си вид, а депресираните хора са по-склонни да качват килограми заради не толкова активен начин на живот и нездравословни хранителни навици, предаде БГНЕС.

"Разликата от 8% е скромна и няма да промени много ежедневните грижи за пациентите, но открихме нова молекулярна основа за депресията", заяви ръководителят на изследването д-р Дейвид Мейър.

Предишно изследване върху близнаци и други братя и сестри показа, че в 40% от случаите депресията е наследствена, но нито едно проучване не успя категорично да свърже определени гени със заболяването.

За целите на новото изследване учените анализирали данни от 17 200 проби от ДНК, дарени от доброволци от 21 различни страни в рамките на по-широк проект на Института за изследване на народното здраве. Учените открили, че вариантът на гена FTO, за който вече беше доказано, че увеличава риска от наднормено тегло, понижава опасността от депресия. Същата връзка била установена по-късно от други три големи международни изследвания.

Още по темата

Коментари

8 Jaiane
  11 януари 2013 | 11:19 отговор
 

I feel stiasfied after reading that one.

 
7 Evans
  11 януари 2013 | 05:05 отговор
 

Economies are in dire srtiats, but I can count on this!

 
6 Xaria
  10 януари 2013 | 21:25 отговор
 

You really found a way to make this whole process esaeir.

 
5 me
  21 ноември 2012 | 17:42 отговор
 

хахаха добре, добре, аз нека си имам стегнатата фигура, а после като трябва ще ви слушам колко сте щастливи, че сте дебели :)))

 
4 Moon
  21 ноември 2012 | 17:29 отговор
 

:) Ами супер слагаме край на диетите :)

 
3 бла
  21 ноември 2012 | 15:56 отговор
 

Направо се търкалят от кеф :D Първо да видим колко от пълните хора са с ген за напълняване и колко просто обичат да си похапват. Здравословните проблеми никога не идват сами и стига вече сме се осланяли на гена.

 
2
  21 ноември 2012 | 15:42 отговор
 

Vie normalni li ste????? Nai typoto neshto koeto sym chuvala, kak shte si po shtastliv zashtoto si debel

 
1 asdfghjkl;
  21 ноември 2012 | 15:23 отговор
 

Дали? Дали не се депресираме, когато не можем да намерим дрехи с нашият размер, или когато в училище ти се подиграват, за това, че си дебел, или за това, че по списанията (а и не само там) има доста слаби жени.Не мога да се съглася с тези "учени"

 

Добави Коментар

Най-четени