Първият кабинет за ваксинация срещу COVID-19 в София вече отвори врати - имунизират ни на паркинга на магазина

Вече е готов алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, докато инспектира първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за ваксинация срещу COVID-19, който се намира пред сградата на РЗИ-София.

В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за имунизацията срещу COVID-19, каза още министър Ангелов.

"Ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините. Към момента информацията, която имаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно, има и такива, които се поставят еднократно. До започване на ваксинацията ще имаме отговор и къде ще се вписва, че даден човек се е ваксинирал", обясни Ангелов.

"Около ваксинационните центрове ще има табла, на които ще е обяснено, че ваксината е доброволна и безплатна", добави Ангелов.

"Организацията в столицата е направена на достатъчно високо ниво. Имаме готовност да разкрием още два такива пункта пред големи хранителни вериги", каза министърът на здравеопазването.

Лекари, сестри и санитари ще се имунизират в болничните заведения.

"София е готова за старта на ваксинация, за всички, които желаят. очаква се това да е в началото на следващата година. Столичното РЗИ е институцията, която подготвя и ще продължи да организира ваксинирането на различните групи", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Логистичният щаб се ръководи от Красимир Димитров. Ежедневно 8 екипа ще бъдат на разположение на РЗИ, за да подпомагат работата им.