За съжаление, въпреки разяснителите дейности и многобройните кампании, организирани дори на държавно ниво, това все още не е причина сред хората да не битуват изцяло или отчасти погрешни схващания за рака на гърдата.

Ваши роднини никога не са имали рак на гърдата, значи не сте застрашени

Дълго време се смяташе, че наследствеността е една от главните причини за развитието на рака.
Днес вече е доказано, че само 10% от случаите на рак на гърдата са генетично обусловени. В семействата на повечето жени с рак на гърдата с тази диагноза по-рано никога не са се сблъсквали. Така че, здравите гени не гарантират здрав живот.

Това е болест на по-възрастни жени. На вас ви е рано за тревоги

85% от жените, заболели се от рак на гърдата, са над 40 години. Но през последните години и този рак се "подмлади", като зачестяват значително случаите дори при жените до 30 години.

Наследствената му форма се развива особено бързо и преди началото на климакса.

Вредно е да се прави мамография

Облъчването при това изследване не е голямо и е абсолютно безопасно за жените над 40 години. По-младите жени могат да се ограничат с другите методи - например диагностициране с пръсти.

Като правило тъканта на млечните жлези при младите жени е твърде плътна за мамография и достатъчно чувствителна дори към това незначително облъчване. С възрастта чувствителността на тъканите намалява и мамографията става безопасна.

Ако попадате в рискова група, значи сте болни от рак на гърдата

Изследванията показват, че повечето жени от рисковата група не се разболяват от рак на гърдата. И обратното - много от страдащите от този вид рак нямат нито един рисков фактор освен възрастта. Както се казва, не можеш да избягаш от съдбата си!

Ако кърмите, няма да се разболеете

Не съвсем. При кърменето рискът наистина намалява два пъти, особено ако раждането е било преди 26-годишна възраст и детето се кърми 1,5-2 години.

Но това се отнася до тези разновидности на рака, които се появяват преди климакса.

Кърменето дори при ранно раждане не влияе на риска от появата на рак на гърдата при възрастните жени.

Смъртността от рак на гърдата продължава да нараства

За съжаление болните жени наистина стават все повече. Но смъртността остава на своето предишно ниво.
Ако е открит рак, ще отстранят гърдата

Това не е задължително. Всичко зависи от стадия и развитието на процеса. Ако размерите на образуванието не са по-големи от 2,5 см, се провеждат операции, които не изискват премахване на гърдата. И все пак, според някои специалисти, по-надеждно е, ако се отстрани пострадалата млечна жлеза.

Ракът на гърдата е убиец №1 сред жените

Всъщност според статистиката жените умират 8 пъти по-често от сърдечно-съдови заболявания. В черния списък ракът на гърдата заема шесто място - дори след грипа и пневмонията.

Сред жените под 45 години смъртността от СПИН и нещастни случаи е по-висока, отколкото от рак на гърдата. Впрочем много от жените, които панически се страхуват от рака на гърдата, все пак продължават да пият и пушат.

Източник: zdrave.bg