Автор
Woman.bg

Различните стадии на стреса и влиянието им върху организма

Всички знаят, че стресът е вреден за здравето – но малцина се замислят как именно реагира човешкото тяло на стрес.

Терминът „стрес“ вече е неразривна част от живота на съвременната жена. Ако сте се сблъсквали с емоционален упадък, излишна напрегнатост, фрустрация, сезонна потиснатост – значи този проблем е засегнал и вас. Самото понятие идва от средновековна Англия. Тогава думата distress означавала беда или нужда. От гледна точка на физиологията стресът е опит на организма да се адаптира към новите условия на живот. А днешно време условията се променят през броени минути.

Стадиите на стреса според Г. Селие

Канадският учен и лекар Г. Селие е установил, че различни хора реагират доста сходно на стрес. Обособил е три стадия.

Тревожна реакция

Всички защитни функции на организма се мобилизират. Адаптирайки се към новите условия, тялото мобилизира паметта, вниманието, сетивността, възприятието, степента на мислене. Най-неочаквано стигаме до варианти за решаване на проблема и възникналото напрежение вече не ни се струва непосилно. Надбъбречните жлези започват да работят усилено, удебелявайки външната си обвивка. Повишава се общата активност на организма.

Стадий на съпротива

Ако на предишния етап не сте успели да се справите с причинителя на стреса, организмът максимално пестеливо и балансирано изразходва скъпоценните си ресурси за продължаващата борба. Човек е все така продуктивен, решава поставените задачи, постига определени цели – но организмът ще се изтощи без необходимата почивка. Тимусът и лимфните жлези намаляват или дори се сбръчкват.

Стадий на изтощението

Понижава се работоспособността, влошават се мисловните способности, понижава се нивото на възприятие, все по-трудно се намират решения на възникналите проблеми. Психиката се нарушава осезаемо. Човек изпада в ступор, не може да оцени адекватно обстановката и да взима решения, действа само на автопилот. Възникват нарушения на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система, имунитетът се понижава, влошава се състоянието на косата, ноктите и кожата. Човек се затваря в себе си, все по-рядко вниква в същността на разговора, все по-често мълчи, прави необмислени постъпки, действа неорганизирано, качеството на работата му спада, наблюдава се понижаване на вниманието и на паметта. На повърхността на лигавицата на стомаха и червата се появяват точкови кръвоизливи и миниатюрни язви, започват да страдат всички органи.

Стадиите на стреса на физическо ниво

Първи стадий

Човек усеща оттичане на кръвта от предния дял на мозъка към задния. Чрез мастните жлези и потта адреналинът се изхвърля на повърхността на кожата под вид на мастни секрети. Погледът става остъклен, учестява се мигането. В стомаха стават слабо изразени изменения. Активира се сърдечно-съдовата система, засилва се обменът на веществата, повишава се артериалното налягане, пулсът се учестява, нивото на кръвната захар се покачва.

Втори стадий

Под ириса на по-чувствителни очи се появява склера, бяла обвивка, която се забелязва най-добре при хора с голям ирис. Човек започва да вижда по-слабо, изпитва враждебност към околните и към самия себе си. Положението се усложнява от периодичните спазми на жлъчката, от спъването на дейността на червата и от предязвените състояния.

Трети стадий

На човек му се струва, че битката с натрупалите се проблеми е изгубена задари некадърността му, той става безразличен към всичко, предава се и си мисли, че вече нищо не може да се направи. Започва да получава спазми на черния дроб, запек и главоболие.

Четвърти стадий

При човека се наблюдават твърде стеснени или твърде разширени зеници. Понякога те пулсират заради адреналина, който постоянно се отделя от надбъбречните жлези. Нивото на кръвната захар се покачва още повече, работата на вътрешните органи се затормозява.

Заключение

Стресът е реакция на организма, съвкупност от промени на психическо, поведенческо, вегетативно и биохимично ниво. Той има определена динамика и логика на развитие и разрушителни последици. Ако човек се намира под постоянен или продължителен стрес, той ще се сблъска с понижена работоспособност, влошено психично състояние. При това страдат сърцето и кръвоносните съдове, стомашно-чревният тракт и целият организъм.