Автор
Woman.bg

Разпознайте заболяването по следите върху лицето

Различните промени върху лицето може да са признак, че нещо не е както трябва в тялото. Въпреки че много от тези промени могат да се дължат на хормонален дисбаланс, излагане на екстремни климатични условия, използване на различни медикаменти или храни, наред с други фактори, някои проучвания са установили, че промени по лицето без видима причина може да са предупредителен знак за определено състояние на здравето.

Ако не е менструален цикъл или фактори, причиняващи появата на пъпки или петна, тогава трябва да се обърне сериозно внимание на други възможни причини. По-долу представяме 9 зони на лицето, които отразяват това, което се случва в тялото. Вижте зоните, отбелязани с номера, и съответните проблеми.

1. Зоните на челото над веждите: Храносмилателна система

Ако забележите, че имате пъпки, акне или петна в областите, отбелязани като 1 и 2, е възможно храносмилателната ви система да не функционира правилно. За да разрешите този проблем, намалете консумацията на нездравословна храна и прекомерния прием на мазни храни; избягвайте прекомерната сол и увеличете приема на вода.

2. Зоната между веждите: Черен дроб

Ако засегнатата област е номер 3, възможно е черният дроб да не функционира правилно – поради натрупване на токсини и консумация на вредни за здравето вещества. Това, което трябва да направите, е да избягвате употребата на алкохол, нездравословни храни и лактоза. На тяхно място увеличете консумацията на плодове и зеленчуци, особено сурови. Препоръчваме да се направи и естествено чернодробно прочистване.

3. В контура на очите: Бъбреци

Всичко, което се случва в контура на очите, включително тъмните кръгове, може да се дължи на обезводняване и неправилно функциониране на бъбреците. Поради тази причина е важно да увеличите консумацията на вода, да избягвате сол и да консумирате повече храни с диуретични свойства.

4. Връхчето на носа: Сърце

Това е една от зоните, където се наблюдават акне и черни точки, като причините са разнообразни. Въпреки това, ако се появи внезапно и е трудно за премахване, акнето може да отразява сърдечен проблем. За да се преборите с него, премахнете от менюто си мазнини, натрий и пикантни храни. Вместо това увеличете консумацията на омега-3 мастни киселини, препоръчително от растителен произход.

5. Засегната зона: Бъбреци

Бъбреците може да функционират неправилно поради натрупване на остатъци, задържане на течности или дехидратация. За да разрешите този проблем, пийте повече вода и избягвайте кафе, безалкохолни (газирани) напитки и алкохол.

6. Бузите: Дихателна система

Тези зони могат да отразяват някакъв вид алергия или хронични респираторни проблеми като астма. Това са и зони, много податливи на петна или други промени, дължащи се на лошия навик на тютюнопушенето. За да разрешите проблема, спрете тютюнопушенето, увеличете консумацията на пресни храни и намалете консумацията на захар.

7. От двете страни на брадичката: Хормони

В тази област най-често се отразяват хормоналните промени, които обикновено се появяват по време на менструален цикъл. Въпреки че за много хора това е нещо неизбежно, то може да бъде намалено със здравословна диета, упражнения, достатъчно сън, пиене на повече вода, често измиване на лицето и избягване на дразнещи храни.

8. Брадичката: Стомах

Тази зона на лицето може да показва лошо храносмилане; че дебелото ви черво не работи правилно или че страдате от запек. За борба с този проблем се препоръчва увеличена консумация на фибри, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и зърнените култури.

9. Шията: Стрес

Ако забележите някаква нередност в тази област на лицето, възможно е тялото ви да се нуждае от почивка и време да се възстанови. Стресът може да доведе до различни здравословни проблеми, ако не му се обръща достатъчно внимание. За да се преборите с този проблем, отделете повече време за почивка или дрямка и пийте достатъчно вода.

Не забравяйте! Много са причините, поради които лицето може да получи някакви нередности като пъпки или петна. Посочените тук са само някои от възможностите, следователно, най-добре е да се консултирате с лекар, който да постави точна диагноза.

Четете още: 10 негативни емоции, които ни разболяват