Автор
Woman.bg

Разпространени митове за водата, в които да спрете да вярвате

Някои смятат, че човек в никакъв случай не бива да пие по време на ядене, защото течностите намалявали концентрацията на киселини в стомаха и затруднявали храносмилането. Това мнение споделят не само непрофесионалисти, но и някои дипломирани диетолози. Но дали е така? Представяме ви няколко мита за водата.

Мит 1. Водата разрежда стомашните сокове и пречи на храносмилането

Човешкият организъм е така устроен, че всичко е предвидено до най-малката подробност. По време на ядене се отделя именно онова количество сокове и ферменти, което е необходимо за преработване на храната. Дори ако ядете цял ден, пак ще имате точно толкова концентриран стомашен сок, колкото ви е нужен. Това не се влияе от пиенето на вода.



Мит 2. Водата се смесва с храната, от което ни става тежко на стомаха

Храносмилателният процес протича на местата, където храната влиза в контакт с лигавицата на стомаха. Течностите напускат стомаха по-бързо (приблизително 20 минути след поглъщане) от твърдата храна (след 4-12 часа). Това е обусловено от устройството на стомаха и разположението му в тялото.



Течностите преминават по малката кривина на стомаха, просто стичайки се по стените му, и минават надолу, докато твърдата храна се събира в кухина, наречена голямата кривина, която има ясно изразени гънки, за да задържа частиците и да удължава храносмилателния процес. Стомахът отделя твърдата храна от течната, задържайки плътните частици в горната си част и освобождавайки се първо от течностите.
Можете да пиете вода и по време на ядене, и преди ядене, и след ядене. Водата е незаменима съставка на всички телесни течности, включително и на храносмилателните секрети. Ако беше вредно да се пият течности по време на ядене, щяха да са вредни и супите, смутитата и соковете.

Мит 3. Водата разтяга стомаха

Да, ако я пиете до ниво на преяждане. Поначало размерът на стомаха на възрастен човек събира обем от 200-250 мл.. Ние просто го разтягаме. При това водата не е ключов фактор. Често за отслабване се използва методът на комбиниране на храната с вода, защото така човек се засища по-бързо и поема по-малко калории. Освен това водата може да ви помогне да потиснете чувството за глад и да избегнете вредните междинни хранения със снаксове и фаст-фуд.



Мит 4. Водата отмива храната надолу, преди тя да се е храносмляла

Ако храната е твърде суха, тялото включва в храносмилателния процес вода от кръвта ни. Киселинността на стомашния сок се повишава при консумация на сладки продукти и мазни храни. Те се храносмилат много трудно. Консумацията на вода прави храненето по-комфортно, облекчава придвижването на хапката по хранопровода и при това в стомаха храната условно се разделя на две фракции – течна, която се отича по-бързо, и твърда, която се храносмила в дисталната част на стомаха.



Мит 5. Може да се пие само вода, но не и сок или чай

Разбира се, има разлика между различните напитки. Водата е течност с 0 ккал., докато всички останали течности имат някаква калоричност – особено сладките напитки, соковете и алкохолът, които повишават нивата на глюкозата и инсулина и стимулират образуването на мастни запаси в тялото. Газираните напитки дразнят лигавицата на храносмилателните органи и предизвикват повишаване на киселинността. Така че всичките напитки и течности, които не са чиста вода, не могат да се равняват на вода. Именно водата е онзи необходим елемент от менюто ни, който влияе пряко на метаболизма и на детоксикиращите процеси. Това обаче не означава, че всички други напитки са вредни.