Автор
Woman.bg

Руският проф. Еделев: Имаме ваксина срещу коронавируса

"Ако се потвърдят всички руски изследвания – че нашата ваксина влияе на COVID-19, то до една година Русия ще може да предостави тази ваксина на целия свят." Това каза проф. Дмитрий Еделев – водещ руски лекар и учен.

След като САЩ обявиха, че ще са готови с ваксина срещу коронавируса до 18 месеца, същото направи и Русия. Тя съобщи, че защитата вече е готова и ако се потвърдят изследванията, че тя пази от китайската зараза, може да е на пазара до 12 месеца.

Новината съобщи водещият руски лекар и учен проф. Дмитрий Еделев. В интервю за БТА той съобщи, че в Русия от 2003 г. се работи по ваксина срещу вирус, който определя като "бащата" на COVID-19. И ако сега се потвърдят всички изследвания, че тя влияе на китайския коронавирус, до една година Русия ще може да я предостави на целия свят.



По думите на Еделев разработката вече е тествана на мишки и на маймуни.

За 2 месеца Русия била в състояние да произведе над 20 милиона дози от нея.

Еделев подчертава, че белтъците на COVID-19 са като на ХИВ-1. "Това са белтъците на СПИН и затова руската система на активно третиране и лечение на заболелите са насочени против СПИН и до момента смея да споделя, че са най-ефективни при лечението на COVID-19", допълва ученият.



Той изтъква, че руската схема за лечение на коронавируса се състои от три препарата против ХИВ-1, като те са ефективни и затова на този етап в Русия няма смъртни случаи, а само оздравели.

"Две са прогнозите ми. Оптимистичната - че ние ще оживеем. И песимистичната прогноза е, че ако в скоро време ние не го овладеем този COVID-19, то той ще се превърне в петата най-страшна международна инфекция, какъвто е грипът и други заболявания. Всичко ще зависи от това дали ще успеем да го локализираме. Ако не успеем да го локализираме, той ще се превърне в постоянна инфекция, която ще се завръща ежегодно. Тази инфекция е много по-опасна и сериозна от грипа по своя летален изход", предупреждава професорът в интервюто си за БТА.

По думите му, температурата, при която COVID-19 загива е 56 градуса, а заразяването става чрез докосване на очите, носа и устата.

"Най-рисковите са мъжете след 51-годишна възраст. Те боледуват два пъти повече от жените. Мъжете над 40-годишна възраст боледуват и се заразяват два пъти повече от младежите.

Децата боледуват много, ама много рядко и това се дължи на особеностите не на COVID-19, а на неговия "баща" CARS, при който почти нямаше болни деца. Те могат да го пренасят, при това те самите не се разболяват", посочва експертът.



Проф. Еделев препоръчва да се въздържаме от консумация на сурови и необработени храни; студени закуски и предястия; той съветва да пием вода от проверени източници, да пием топли напитки, да се храним с гореща супа или изпечено основно ястие, да приемаме селен.

Селенизацията на организма е изключително важна. Именно затова в много страни активно се използват храни с богато съдържание на селен. Това са бразилски ядки, чесън, джинджифил.

„В Русия ясно изведохме защитните правила и те са: хората, работещи по няколко души в помещение ги разполагаме на разстояние 3 метра един от друг. Това важи за всички фирми и учреждения, където служителите работят в общи зали. 3 метра е безопасното разстояние за седящите на бюра. Ако човек е прав – то безопасното разстояние трябва да е 6 метра. Второто правило е проветряване на помещенията на всеки 10 – 15 минути и това е абсолютно задължително. Вирусът не обича чистия въздух. И на трето място – в помещенията с много служители ние монтираме закрити кварцови лампи“, разказа проф. Еделев.