Автор
Весела Георгиева

Ръст на болните от ковид и опасен хепатит при децата - задава ли се нова пандемия?

Ръст на заразените с ковид се наблюдава у нас. Общо 1140 са новите случаи на коронавирус в България, сочат данните на Единния информационен портал.

Това са 9,8% от направените 11 615 теста.

928 пациенти са в болница като 102 са в интензивни отделения. 23-ма души са починали заради усложнения, свързани с вируса. 91% от тях не са били ваксинирани.

През изминалото денонощие са поставени 1316 дози ваксина. Така общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл е 2 054 944.

В много държави също се наблюдава известен ръст на заразените. Медиците апелират да се спазват елементарни мерки - хигиена, избягване на места, на които се събират много хора, ваксиниране.

Изключително стресова обаче се оказа друга здравна новина от последните часове - за хепатит с неизяснен произход.

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкова тежки, че се налагат чернодробни трансплантации, пише DW.

Причината за чернодробните възпаления остава засега неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са отрицателни, което според учените е много необичайно.

Тежките форми на хепатит при децата са по принцип много редки, казва Уилям Ървинг, вирусолог от университета в Нотингам. Обичайно във Великобритания броят на подобни случаи остава едноцифрен за цяла година. Напоследък обаче само за седмица са били регистрирани 60 случая.

"Подобно нещо не съм виждал никога в досегашната си клинична практика. Тревожно е, защото не знаем какво се случва", казва Ървинг. Взривът на хепатит при децата беше забелязан за първи път в началото на април.

При засегнатите сега деца заболяването може да се дължи на един специален аденовирус, тъй като много от тях са били положително тествани за наличие на аденовирус-41. Малките деца често прекарват инфекции от този аденовирус, който обикновено предизвиква леко разстройство и повръщане. Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност.

Неясно е също защо този аденовирус изведнъж предизвиква чернодробни възпаления.

Засега не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и Ковид-19, коментират специалистите. Твърде вероятно е някои от децата преди това да са прекарали Ковид и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма.

Възможно е случаите на хепатит да са косвено свързани с пандемията и наскоро отменените защитни мерки. Причината: през изминалите две години децата много рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, докато сега те отново са навън, където има разнообразие от вируси и бактерии, включително аденовируси, срещу които имунната им система все още не е успяла да изгради антитела.