Автор
Woman.bg

Самонаблюдението на бенките е важно, за да се предпазим от рак на кожата

Лятото е в разгара си и слънцето изпълва дните ни с радост и желание за дейности на открито. Дните за почивка на плажа и забавните занимания под слънчевите лъчи обаче могат да бъдат доста зловредни за нашата кожа и трябва да сме наясно с потенциалните рискове за здравето.Правилната слънцезащита е важна, за да предотвратим преждевременното стареене, и също стои в основата на превенцията на рак на кожата.Дълги и проветриви дрехи в комбинация с кремовете за слънцезащита предлагат най-добрата протекция срещу вредните UV лъчи и слънчевите изгаряния.

Какъв SPF трябва да използвате зависи от вашия тип кожа, продължителността на слънчевото излагане и интензитета на слънцето. Съществуват златни правила, които всеки трябва да спазва, за да се предпази от вредни последствия за здравето през лятото. Най-опасната последица за здравето е ракът на кожата. Има няколко вида рак на кожата и всеки от тях изисква различен вид лечение. Но преди всичко, всички видове имат една обща черта – колкото по-рано се диагностицират, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване.

Ето кои са 4-те основни правила:

Избягвайте обедното слънце;
Носете задължително шапка и слънчеви очила;
Нанасяйте щедро от слънцезащитния продукт, който използвате по всички непокрити части от тялото ви.;
Нанасяйте слънцезащитния продукт поне 30 минути преди излагане на слънце.



Повечето меланоми, които се появяват на кожата, могат да бъдат забелязани с невъоръжено око. Но най-добрият начин да откриете ранните предупредителни сигнали на кожата е да знаете как да изследвате сами кожата си. Ето защо трябва да знаете и кои са основните правила за това:

1. Нормалните бенки и лунички са симетрични. Ако двете области се различават по форма, това е достатъчно основание да посетите дерматолог.
2. Бенките с размазани и неясни граници или назъбени крайчета могат да бъдат сигнал за раков или предраков растеж.
3. Бенки, които имат повече от един цвят, или са с различни нюанси също трябва да се считат за потенциално опасни. Промяната на оцветяването на бенката може да включва потъмняване на петното или изсветляване в определени части.
4. Ако размерът на бенката е по-голям от 6мм, трябва да се прегледа от дерматолог. Също така, ако забележите,че бенката расте и има неравна повърхност също трябва да посетите дерматологът при първа възможност.



Въпреки тези съвети имайте предвид,че понякога дори да наблюдавате състоянието на бенките си сами, е възможно да пропуснете някой важен детайл. Затова се препоръчва след 35 - годишна възраст да си правите преглед при дерматолог веднъж годишно. “Самоизследването е много важна предпазна мярка и фактор за успешна превенция от кожни тумори. Въпреки това само медицински преглед при дерматолог може да установи правилна диагноза, която ще доведе до навременно лечение“, споделя Др. Клаус Гюгенбергер от австрийската клиника Wiener Privatklinik

Какво се случва, ако диагнозата рак на кожата в потвърдена?

Черният рак на кожата, известен също като злокачествен меланом, е злокачествена форма на рак на кожата, поради склонността му да образува метастази. Пациентът често не усеща никакви физически симптоми, поради което редовният скрининг на кожата е от изключителна важност.

Възможностите за лечение на метастатичен рак на кожата от меланом са различни и в зависимост от това колко напреднал е ракът.



Ако дерматологът определи, че ракът на кожата е меланом, центърът за ракови заболявания Central European Academy Cancer Center на Wiener Privatklinik като частна институция, има възможност да предостави най-специалните грижи за пациенти с рак в Европа. Това включва много тясно интердисциплинарно взаимодействие между високо уважавани лекари от различни медицински специалности с академични постижения, включително диагностика, хирургия и медицинска онкология. Това интердисциплинарно взаимодействие и високото академично качество на участващите лекари гарантират най-съвременната грижа за пациенти с рак.


"Злокачественият меланом е най-добрият пример за ефективността на съвременните терапии, използващи молекулярно насочени лекарства и имунотерапия", добавя проф. Кристоф Цилински от австрийската клиника - един от най-добрите онколози в Европа.