Септември е в разгара си, а есента вече чука на вратата ни. Узрели слънчеви плодове и зеленчуци и първите по-студени утрини и вечери - новият сезон ни носи наслада и щипка тъга по отминаващото лято. Учениците стягат раниците за първите уроци в клас, а работата в офиса кипи с пълна пара след отпускарското лято. Дали обаче организмът ни е съгласен почивката да приключи, или тялото ни все още се "съпротивлява" на забързания бизнес ритъм и се опитва да отвърне на стреса със спокойствие, желание за повече следобедна почивка и една умора, която можем да диагностицираме и като своеобразен апел:

"Наистина ли отпуската свърши? Кога? Аз искам още лято".

И понеже тялото ни има своите механизми да реагира винаги, когато е изложено на стрес, в първите дни на есента, след края на отпуската и в началото на новия учебен и работен сезон, се появяват и първите наченки на безсъние и усещането за нервност и безпокойство. Задачите в офиса са десетки, децата трябва да стават рано за училище, на всички масово сутрин ни се спи, а вечер се въртим в леглото и не можем да се отпуснем в сладки сънища.



Как да се справим с първите напрегнати седмици след лежерното лято, как да накараме тялото си да се чувства в кондиция и има ли билки, които могат да ни помогнат в битката с безсънието? Това са част от въпросите, на които искаме да отговорим в този материал. И така ето няколко ценни съвета, които могат да помогнат в битката за спокоен сън:

Забравете за телефона в леглото

Да си проверя пощата, да видя какво става във Фейсбук и да изпратя няколко съобщения в Whats Up...Това е един добър начин да прекарате минутите преди заспиване, но категорично няма да ви помогне да заспите сладко, смятат специалисти. Според експертите екранът на телефона ни разсънва, възбужда сетивата ни и кара мозъка ни да работи, сякаш сме бодри и свежи - нищо общо с желанието ни да заспим.

Затова едно от основните правила за здрав сън е - телефонът на нощното шкафче, а не в ръката преди сън.


5 минути за медитация

Знаем, че медитацията не е метод, който всеки може да приложи. Но да се научите да си давате малко време, за да прочистите съзнанието си от вредни мисли, е умение, което ще ви помогне да живеете по-щастливо. Специалистите съветват да започнете с 5 минутки след ставане сутрин и 5 минутки преди лягане. Отделете ги като време само за вас. Като време, в което можете да "програмирате" хубавите неща в живота си и да бъдете в компанията на най-хубавите си мисли. Опитайте само за една седмица и ще усетите как заспивате по-сладко.

Спортът или защо умората ни прави по-силни

Фитнес инструкторите казват, че умората е полезна, особено след тренировка. Е, не и когато е в резултат от стреса на работното място или новия ритъм на ставане сутрин, вдигането на децата за училище и детска градина или непрестанните командировки, по време на които почти всяка вечер спите в различно легло. Умората след физическа дейност е полезна и тя всъщност представлява едно специфично отделяне на хормони, сред които и хормоните на спокойствието, казващи на организма - почини, поспи, отмори малко. Ето защо една добра тренировка сутрин или в ранния следобед ( в никакъв случай късно вечер ) ще ви помогне да спите по-сладко. Определено.

Билките, които ни помагат за спокойствие и здрав сън

В първите дни на есента безсънието е проблем, който има лесно и ефективно решение и то се крие в напълно натуралните съставки. Сред тях има няколко билки, използвани от хилядолетия за успокоение на духа и тялото. Това са калифорнийският мак и добрата стара маточина.

Тези растения имат магично въздействие върху организма, а когато са в специално съотношение наистина ни помагат за повече спокойствие и здрав сън. Именно те влизат и в състава на Sleep - хранителна добавка, чиято напълно натурална формула ни помага за по-сладки сънища, като същевременно гони стреса и напрежението. А добрата новина е, че тъй като е съставен само от билкови екстракти, Sleep не води до пристрастяване.

(в материала има продуктово позициониране)