Автор
Woman.bg

ШОК! Дамските чанти с повече бактерии от тоалетните

В чантите на жените се съдържат повече бактерии, отколкото в средностатистическата тоалетна, показва ново изследване.

То установило, че върху дръжката на 20 на сто от чантите има достатъчно бактерии, за да изложат на риск човешкото здраве. Изследването разкрива още, че най-мръсният предмет в средностатистическата дамска чанта е кремът за ръце – кутийките с крем съдържали повече бактерии, отколкото средностатистическата тоалетна седалка.

Малко по-малко са бактериите върху червилото и грима за мигли. Изследването на Initial Washroom Hygiene установило още, че кожените чанти са заразени с най-много бактерии, тъй като гъбената материя предоставя идеални условия за развитието и разпространението на бактериите. Учените съветват дамите да мият редовно ръцете и чантите си с антибактериални кърпи или гелове, за да предотвратят заразата.

Четете още: Чантата "Bailey Boo" от Stella McCartney

"Чантите редовно влизат в контакт с ръцете ни и с различни повърхности, така че рискът от предаване на различни микроби върху тях е висок, особено като се има предвид, че чантите рядко се чистят. Веднъж попаднали върху чантата, микробите лесно могат да бъдат предадени чрез ръцете върху други повърхности. Редовното миене на ръцете е от съществено значение за предпазване на първо място от присъствието на бактерии и цялостното почистване на чантите е препоръчително, за да се предотврати натрупването на зараза", съветва Питър Барат, технически мениджър в Initial Hygiene.

Изследването е публикувано, след като друго проучване установи, че кухните на работното място са опасно мръсни, до такава степен, че могат да причинят заболяване, пише БГНЕС.