Ако мъжете отиват на пазар, само за да си купят нещо необходимо, за жените шопингът е нещо като терапия срещу стрес.

Психолозите отдавна вече проучват този проблем и са стигнали до интересни изводи – както относно отношението на жените към пазаруването, така и относно похватите, с които биват “зомбирани” клиентите в големите супермаркети.

Повечето дами не бързат към касата, след като сложат в коша това, за което са дошли, а бавно се разхождат покрай стилажите, оглеждайки съдържанието им. Жените впрочем изпитват най-голямо удовлетворение не когато си купуват неща от първа необходимост, а когато си купуват нещо “за душата” – торта, шоколад, някоя декоративна дреболийка или пък козметично средство.

Немски психолози са стигнали до извода, че ходенето по магазините помага на жените да се преборят със спадовете в настроението си и дори да преодолеят депресия. Този извод е и научно обоснован. Учените са използвали магнитно-резонансен томограф за проследяване на мозъчната активност на жените при пазаруване. Установили са, че при пазаруване онази част от мозъка, която отговаря за продуктивното мислене, буквално се “изключва”.

В това състояние представителките на нежния пол се ръководят само от емоциите си и по този начин се разтоварват психически. Тази “терапия” е къде по-ефективна от традиционните успокоителни средства.

Търсенето води и до предлагане. В Будапеща беше отворен “магазин на шегите”, в който човек може да си купи различни дребни стоки. Продавачите там умишлено се шегуват с клиентите, опитвайки се да предизвикат усмивки и смях. При това посетителят на магазина плаща за придобивката си, само ако продавачът е успял да го развесели. Ако пък не – получава предмета безплатно.

Този подход разбира се води до небивал прилив от клиенти, особено такива от женски пол… Но не разчитайте да отнесете нещо безплатно – пред входа на магазина пише, че вътре не се обслужват мрачни посетители. Т.е. ако продавачите видят на лицето ви кисело изражение, просто ще откажат да ви обслужат.

Монетата обаче има две страни. Руски психолози са направили проучване сред жените, посещаващи супермаркети. Оказало се, че изправени пред стилажите със стока, дамите изпадат в нещо като хипнотичен транс – дишането им се забавя, пулсът се забързва, погледът се фиксира в една точка… В резултат на това клиентките често си купуват абсолютно ненужни и при това скъпи неща.

Психолозите дават прост съвет относно това как да се преборите с това състояние. Мигайте по-често! Експериментът показва, че жените, които нарочно били накарани да мигат, влизат много по-трудно в този “транс”, отколкото онези, на които не им е казано да мигат.



Това обаче не е сигурна защита срещу “зомбирането” на клиентките. Още през 70-те години на миналия век са проведени проучвания, доказващи че стилът и ритъмът на музиката, която чуваме в големите магазини, влияе на поведението на купувачите. Ако човек харесва музиката, той автоматично прехвърля позитивните си емоции върху стоките, които привличат вниманието му в момента. Освен това той получава стимул да стои по-дълго в магазина, където се чувства комфортно. И така си купува повече неща.

Според специалистите по маркетинг полезни за продажбите са плавният джаз, леките инструментални мелодии, англоезичните евъргрийни от рода на “Бийтълс” и местните естрадни хитове… В някои магазини за “хипнотизиране” на клиентите се ползват и миризми. В сектора с хлебни изделия се пръска спрей с аромат на прясно печиво, в магазините за чай и кафе мирише на скъпо кафе, а в парфюмерията – на най-добрия парфюм… Това също влияе на клиентките на подсъзнателно ниво.

Така че отивайки на пазар вие неизбежно ставате обект на психологическо въздействие. Бъдете готови да платите за душевния си комфорт или пък да запазите желязна концентрация, която да ви попречи да се насладите истински на пазаруването.

Какво може да се направи? Носете си списък за пазаруване и точно толкова пари, колкото ще ви трябват за всичко необходимо, плюс 1-2 непланирани “изненади” за повдигане на духа. Предварително решете колко сте готови да похарчите за тях. Не е нужно да се отказвате от малките си радости!