Автор
Woman.bg

Ще се изненадате! Допускаме 10 ключови грешки при пиенето на витамини

Витамините едва ли не са нещо като панацея за повечето хора. И така е от десетилетия. Гълтаме ги за щяло и нещяло. Но как да пием витамин D, Омега-3, желязо, за да получи тялото ни полза и подкрепа, а не допълнителна вреда? Защо е много важно да четете внимателно състава на хранителните добавки?

Какво още освен хиалуроновата киселина и колагена е полезно за кожата ви? Лекарят ендокринолог Наталия Либертанская споделя полезни препоръки, които ще ви помогнат да се справите със сезонната авитаминоза и да запазите здравето си.

Грешка № 1. Не контролирате нивото на витамин D.

Витамин D влияе положително върху обмяната на веществата и инсулиновата резистентност, на способността на организма да се противопоставя на острите вирусни инфекции и стреса, снижава риска от развитие на онкологични болести и аномалиите в развитието на плода по време на бременност. Освен това този „слънчев” витамин не дразни и намалява болката по време на раждане.

В северните региони, дефицитът на витамин D е много разпространен. Но той НЕ бива да се приема с профилактична цел, тъй като този витамин все пак е стероиден хормон. Само след специален лабораторен анализ на кръвта за витамин D може да се разбере какво е нивото му в организма, след което при дефицит, да се направи съответната корекция.

Грешка № 2. Пиене на калций без да са нормализирани нивата на витамин D и магнезия

Калцият е много важен минерал, който поддържа в добро състояние костите и зъбите, отговаря за съсирването на кръвта и растежа, поддържа тонуса на мускулите и нервната система. Набавянето на достатъчно количество калций е необходимо за профилактиката и лечението на остеопорозата, а също и на хипертонията.
Но калцият не се усвоява от организма, ако в него има дефицит на витамин D и магнезий. Да се пие калций при такъв случай е просто безсмислено.

Грешка № 3. Не знаете какъв витамин да пиете

Холекалциферол – това е неактивна форма на витамин D, точно тя е необходима за корекция на дефицита му, за работят правилно всички системи на организма и да се чувствате добре. Холекалциферолът е безопасен – вероятността от предозирането му – малка. Но има друга – активна форма на витамин D – калцитриол. Той може да се пие само при съответни медицински показания и под контрола на лекар.

Грешка № 4: Не винаги приемът на витамин D означава нормализиране на нивата му в тялото

Витамин D се усвоява лошо при следните ситуации:

- При проблеми с жлъчния мехур, по-точно – със жлъчния канал. Витамин D е мастноразтворим, а жлъчката отговаря за разтварянето на мазнините.
- При възпаления на червата и нарушение на микрофлората в тях.
- При наднормено тегло D – хормонът се депонира в мастните тъкани, поради което пациенти със затлъстяване трябва да приемат този витамин в по-големи дози.
- При генетични отклонения – липсата на рецептори, възприемчиви към витамин D.

Грешка № 5: Игнориране на Омега-3

Омега-3 съхранява остротата на зрението, красотата, защитава съдовете от повреди. 30 % от главния мозък на човека е съставен именно от Омега-3 мастни киселини. Това вещество не се синтезира самостоятелно. За съжаление дори привържениците на все по-популярната Средиземноморска диета не винаги получават достатъчно количество Омега-3. Тази мастна киселина се съдържа в тлъстите риби, в маслата от лен, морски зърнастец и синап.

Възрастните трябва на ден да приемат по 2 г и повече Омега-3. Но точната дозировка може да се направи след анализ, който се нарича Омега-3 индекс.
Предимството на Омега-3 в капсули пред прекрасните риби се състои в доброто очистване на мастните киселини от вредни примеси, които ние може да погълнем заедно с рибата от водоемите.

Грешка № 6: Да не правите разлика между Омега-3 и Омега -6

Омега-3 и Омега -6 се отнасят към полезните и важни за организма ненаситени мастни киселини. Но допълнителното приемане на Омега-6 не е необходимо, тъй като в достатъчно количество го получаваме чрез храната от растителните масла, птичето месо, овесените ядки и др. Излишъкът на Омега-6 влияе неблагоприятно върху възпалителните процеси.

Грешка № 7: Игнорирането на желязото
Дефицитът на желязо води до анемия, лесна уморяемост, мускулна слабост, изсушаване на кожата, косопад. Жените влизат в рисковата група по загуба на желязо заради месечния цикъл, а също и вегетарианците, ако не получават нужното количество от този елемент.

Грешка № 8: Да приемате желязо на сляпо

По отношение на усвояването от организма желязото е доста капризен елемент. Поради тази причина трябва да се пие много внимателно. И проблемът съвсем не е в това, че капките оцветяват зъбите. Излишъкът от желязо се натрупва във вътрешните органи – в черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза, което води до сериозни нарушения: хемохроматоза, цироза, хепатит, мелазма (прашно-бронзов цвят на кожата). Желязото се усвоява лошо с млечни продукти и кафе.

Обратното - витамините С и В12, фолиевата киселина подпомагат доброто усвояване на желязото. Ако желязото се усвоява лошо, лекарят назначава специален комплекс.

Грешка № 9: Спортните хранителни добавки – доверявате се, но не проверявате

За ускоряване на растежа на мускулите някои спортисти приемат протеини. Един от най-популярните напоследък е казеинът, който се извлича обикновено от краве мляко. Протеинът казеин е много евтин за производството, но е подходящ далеч не за всички. С какво е вреден казеинът? Попадайки в организма той се превръща в казоморфин, който води до зависимост, може да провокира възпаления на лигавицата на стомаха, автоимунни заболявания, подуване и летаргия.

Казеинът не бива да се приема от хора с проблеми със стомашно-чревния тракт, както и от онези, които имат непоносимост към лактозата и казеина.

Грешка № 10: За кожата са полезни не само колагенът и хиалуроновата киселина

От 35-40 години нататък кожата започва да старее. При много жени се наблюдава недостигът на колаген и хиалуронова киселина. При такива случаи в помощ на жените идва инжекционната козметика и капсулите като спомагателен метод за борба с признаците на старостта.