Автор
Woman.bg

Сигналите, които показват, че страдате от липса на желязо

Mного хора страдат от недостиг на желязо. Смята се, че 2 милиарда души (над 30 % от населението в света) се сблъскват проблем, особено срещан е при жените в детеродна възраст.

Какво трябва да знаете, ако сте с ниски нива на желязо?

1. Вие сте преуморени

Тялото използва желязо, за да произвежда хемоглобин, комплексен протеин, който е най-важната съставна част на червените клетки от кръвта. Когато нямате достатъчно количество червени кръвни клетки, ще започнете да се чувствате доста изтощени и умората ще ви съпътства постоянно.

2. Възможно е да се появи задух

Ако не достига достатъчно кислород до белите ви дробове, може да възникне задух.

3. Изглеждате бледи

Възможно е да изглеждате бледи в лицето, което също е сигнал, че се нуждаете от почивка. Причината за това се крие в ниските нива на желязото. Недостигът му може да се отрази и върху вътрешността на устните, венците и вътрешността на долните клепачи, ако забележите, че са по-малко червени от обикновено.

4. Продължавате да се разболявате

Ако имате ниски нива на желязо, то вие много често ще бъдете болни. Ако почувствате, че се борите с един безкраен студ и грип, знайте, че "виновникът" за това може да се окаже желязото. Проучвания показват, че недостигът на желязо може да повлияе на имунната система, което увеличава вероятността от заразяване с вируси и инфекции.

5. Имате сърцебиене

Може да усетите много силно сърцебиене, което да продължи в период от няколко секунди до минути.

На какво се дължат ниските стойности на желязото в организма?

Загубата на много менструална кръв може да доведе до недостиг на желязо. Някои лекарства, сред които антиациди, също могат да повлияят. Ако сте вегетарианец е много вероятно да имате ниски стойности на желязо, тъй като не консумирате животински продукти.

Как да покачите нивата на желязо в организма си?

Трябва да увеличите приема на храни, които са богати на желязо. Има две разновидности на желязото. Единият вид е т.нар. "хеме желязо", което е най-лесно усвояваната форма и се намира в животински храни - месо, пиле и риба. Има и "не-хеме желязо" - това е този вид, който се намира в растителни храни като спанак, боб, леща, ядки, яйца, мляко.

Какво представляват добавките от желязо?

Може да увеличите приема на храни, богати на желязо, но не е за препоръчване да приемате добавки, в чието съдържание има желязо, ако не сте си направили кръвен тест. Имайте предвид, че и твърде много желязо не е много добре за организма ви. Приемането на такива таблетки може да доведе до запек.

Винаги приемайте такъв вид добавки на гладно и с лимонена вода, портокалов сок или витамин С, за да помогнете за усвояването. Също така избягвайте да приемате тези добавки с чай или кафе, тъй като те съдържат съединения, които могат да под пречат на усвояването на желязо.